Verotiedoissa harhaisuutta

 

 

Veroluettelot kansalaistemme vuoden 2013 tuloista ja maksuun pannuista alhaisista pääomatulojen (osingot, myyntivoitot, vuokrat) veroista ja niihin nähden korkeista ansiotulojen (palkat ja eläkkeet) veroista tulivat julkisiksi tänä aamuna (3.11.2014).

                             Mitään merkittäviä muutoksia niissä ei ole siihen nähden, mitä olen kirjoittanut suurituloisimmista kanssaihmisistämme tänä syksynä ilmestyneessä kirjassani ”Suomen rikkaat, kuka kukin on”. Ne ranskalaisen Thomas Pikettyn omaan bestseller-kirjaansa kirjaamat tiedot kapitalististen maiden tulonjaosta pitävät edelleen paikkansa, joiden mukaan palkkatyöllä ei voi rikastua. Tuloerot kasvavat samaan tapaan kuin ne ovat pahimmillaan kasvaneet pääoman omistajien ja heidän perilistensä hyväksi viimeisten sadan vuoden aikana.

                             Omasta puolestani olen lisännyt Suomen tuloerojen kasvun syyksi Ahon porvarihallituksen tekemän ja vuonna 1993 voimaan tulleen verouudistuksen, jossa erotettiin toisistaan ansiotulot ja pääomatulot ja jossa pääomatuloille annettiin suuria veroetuoikeuksia.

                             Tässä yhteydessä nostan esille sen median tekemän systemaattisen virheen, joka liittyy Tuomo Pietiläisen tämän aamun listaan Suomen suurimmista veronmaksajista. Siinä verot on kirjattu oikein, mutta tulot eivät. Tuomo kirjaa näkyville – esittämättä minkäänlaista varoitusta niihin liittyvästä harhasta – vain suurituloisten veronalaiset eli siis verotetut tulot. Niiden lisäksi pääomatulojen saajilla, joita kaikki Suomen suurituloisimmat ovat, on hulppeat verovapaat ja siis verotuksen ulkopuoliset tulot. Kun minä olen kirjassa ”Suomen rikkaat” pyrkinyt selvittämään myös nämä verottamatta jätetyt tulot, minun koko verouudistuksen jälkeiseltä ajalta vuosilta 1993 – 2012 laatimani listat poikkeavat Tuomon vuosien 1999 – 2012 listasta – ja ovat sitä oikeampia tulotietojen osalta.

                             Julkiset veroluettelot kätkevät siis näkyvistä tuloeroja kasvattavien verottomien pääomatulojen koko kirjon. Myyntivoitoista puuttuu 20 tai 40 prosentin suuruinen verovapaa osuus: hankintameno-olettama. Osingoissa ei ole huomioitu niiden verovapaata osuutta, jonka suuruus lienee (sana ”lienee” on tässä siksi, että tarkat tiedot tästä asiasta saadaan vasta ensi vuonna) noin 40 prosenttia koko osinkosummasta. Niin ollen kaikki muussakin mediassa kuin Helsingin Sanomissa esitetyt tiedot lähes kaikkien suurituloisten maksamista yli 30 prosentin veroista ovat vääriä. Suurin osa pääomatulojen saajista on todellisuudessa maksanut vuonna 2013 veroa vain 19,6 – 28,2 prosenttia myyntivoitoistaan ja osingoistaan. Sitä ennen esimerkiksi osingot olivat vuosina 1993 – 2004 täysin verovapaita.

                             Pikalaskun mukaan vuonna 2013 yli miljoonan euron tulon saaneita suomalaisia oli kappalemäärältään 443, ja heistä – pikalaskuni mukaan – noin 321 ei maksanut lainkaan kunnallisveroa tai maksoi sitä vain minimaalisen vähän suurten pääomatulojensa ohella saamistaan pienistä ansiotuloista.

                             Nyt julkistetuissa verotustiedoissa eivät näy ne verojänikset ja -porsaat, jotka omistavat yrityksensä yksinomaan verotonta omistamista varten perustettujen holding-yhtiöiden kautta. Vielä viime vuonna niille maksetut osingot olivat täysin verovapaita. Tänä vuonna tuli voimaan laki, jonka mukaan ne ovat verovapaita vain suurille omistajille: verovapauden saa, jos holding-yhtiö omistaa pääyhtiöstä vähintään 10 %.

                             Holding-yhtiöiden verovapauden seurauksena esimerkiksi neljä Herlinin sisarusta, jotka mahtuvat amerikkalaisen Forbes-lehden miljardööritilastossa 1500 rikkaimman maailmankansalaisen joukkoon, eivät mahdu Suomen tuloverotilastojen kärkeen. He eivät anna omaisuutensa tuottaa veronalaisia tuloja.

                             Sitten ovat vielä erikseen varsinaiset veropinnarit, jotka lailliseksi nimetyn veronkierron eli verosuunnittelun avulla omistavat suomalaisyhtiöitä veroparatiiseihin tai muualle halvan verotuksen maihin rekisteröimällään omistuksella. Sellaisen veronkierron johdosta osingot ja myyntivoitot karkaavat Suomesta ulkomaille tavalla, jota pidän rahojen omistajien erittäin epäisänmaallisena käyttäytymisenä. Nämä verosuunnittelun hyväksikäytön ammattilaiset – mukaan luettuna monet perinteisesti Suomen rikkaimpiin luetut Ehrnroothien suvun jäsenet – tulee minun mielestäni asettaa mediassa moraalisen arvostelun kohteeksi siitä, että he ovat vieneet omistuksensa ja rahansa suurimmaksi osaksi ulkomaille pois hyödyttämästä suomalaista reaalitaloutta.

                             Julkisuuteen ja avoimuuteen liittyen esitin kirjassani, että myös suomalaisten yritysten maksamista veroista laadittaisiin julkisia rekistereitä. Niiden avulla me kansalaiset voisimme harjoittaa kansalaisvalvontaa niiden yritysten ja niiden omistajien paljastamiseksi, jotka eivät maksa verojaan Suomeen.

                             Olen tehnyt tänä aamuna julki tulleiden vuoden 2013 verotietojen perusteella päivityksen ”Suomen rikkaat”-kirjassa esittämieni pääomatulonsaajien tulojen alkuperää koskevien oletusten ja niistä vetämieni johtopäätösten perusteella laatimaani listaan niistä suomalaisista, jotka ovat saaneet eniten tuloja. Listallani näkyvät heille verotuksessa myönnetyt etuoikeudet eli verovapaat tulot (nämä tulot ovat laajassa merkityksessä ”puhtaana käteen”). Helsingin Sanomien näyttävästi tarjoamassa ja sen kanssa kilpailevassa listassani esitetään Suomen suurituloisten miljoonatulot 21 vuoden ajalta ja on se siis Suomen rikkaiden ventti.

1. Veikko Lesonen 274

2. Jorma Lillbacka 169

3. Anna Therman (P.G.Hartwallin kuolinpesän osakas) 170

4. Peter Hartwall (P.G.Hartwallin kuolinpesän osakas) 169

5. Göran Sundholm 167

6. Heikki Kyöstilä 159

7. Ilkka Paananen 158

8. Mikko Kodisoja 158

9. Björn Wahlroos 152

10. Leila ja Simo Parhankangas (Seppo Parhankankaan kuolinpesän osakkaat) 140

11. Robin Langenskiöld 121

12. Rafaela Seppälä 120

13. Ilkka Hiidenheimo117

14. Erkki Etola 111

15. Seppo Sairanen 99

16. Jorma Ollila 84

17. Risto Siilasmaa 83

18. Jussi Salonoja 82

19. Pertti Laine 72

20. Kalevi Aro 69

21 Timo Lehtonen 67

                             Anna Therman ja Peter Hartwall ovat listalla Suomen toiseksi suurimman kuolinpesän osakkaina niin, että heidän omiin tuloihinsa on lisätty Hartwallien suvun juomateollisuutensa myynnistä saaman miljardin euron jakajista suurin: Per Gösta Hartwallin jakamaton kuolinpesä.

                             Samaten Seppo Parhankankaan kuolinpesän osakkaina venttiin mahtuvat Leila ja Simo Parhankangas.

                             Listalla vuoden 2013 äyrikuninkaat Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen ovat pienemmillä tuloilla kuin ovat heidän verotettavat tulonsa; hehän ovat maksaneet tuloistaan veron Suomeen (ja saaneet 20 prosentin suuruisen verovapaan hankintameno-olettaman).

Suomen suurin lottovoittaja, eläkeläismies XX Pohjois-Espoosta, on tällä listalla noin sijalla 30.

                             Tarkkaavainen lukija huomaa, että suurituloisimpien suomalaisten tulonsaajien venttiin ei mahdu yhtäkään vanhan ja laulusta tutuksi tulleen 20 perheen sukunimeä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu