eskoseppanen

Kuolevan viimeinen toive ja toivo: eutanasia

 

Olemme neljän entisen kansanedustajatoverini kanssa tehneet kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta. Mitä ilmeisimmin siinä ylitetään tänään 40 000 kannattajan raja. Tarvitaan vielä 10 000 lisää.

Siitä on syntynyt kansallinen keskustelu, jossa eutanasian vastustajat ampuvat somessa aloitettamme melkoisella hehtaaripyssyllä: kyseessä on muka murha, surma tai tappo, heidän mielestään jopa massamurha tai kansanmurha suoraan Hitlerin peesissä.

Heillä on varma käsitys myös Jumalan tahdosta: ei eutanasiaa. He, terveet ihmiset, vaativat kuolemansairasta ja sietämättömistä kivuista kärsivää kanssaihmistämme kärsimään, ilman mitään armoa.

He ovat valinneet itse itsensä julman Jumalan suurlähettiläiksi maan päällä ilman jumalansa akkreditointia.

Minun mielestäni uskovainen ihminen saa vapaasti kärsiä meille muille sietämättömistä kivuista, joita nykylääketieteen keinoin ei kyetä torjumaan. (Heidän väitteensä siitä, että kaikki kivut kyllä kyetään torjumaan, ei pidä paikkaansa. Se on helpoin peruste eutanasiaa vastaan, mutta se ei ole pätevä argumentti.) Jos ihminen haluaa elämänsä loppuvan hirmuisiin kipuihin, siitä vaan!

Me eutanasian laillistamisen kannattajat emme siis halua rajoittaa ihmisen oikeutta koviin kipuihin, ja Suomi olkoon meidän puolestamme siinä suhteessa vapaa maa. Me kuitenkin vaadimme, että jos sellaiset kivut tulevat omalle kohdalle, meillä on oikeus saada eutanasiasta kuolinapua muutoinkin pian tulossa olevan lähdön hetken edessä.

Ensisijaista meidän vaatimuksessamme on lääketieteen näkökulmasta torjumattomiksi osoittautuneista kivuista vapautuminen eikä elämästä vapautuminen, viimeisten aikojen kipuajan lyhentäminen eikä elämän lyhentäminen.

Eutanasian pitää aina perustua ihmisen omaan tahtoon. Aina.

Sen johdosta eutanasialla ei ratkaista kysymystä dementikko-ongelmasta: meillä on kanssaihmisiä, joiden inhimillistä toiminnoista on jäljellä enää maallinen kuori. Kun he eivät voi ilmaista omaa tahtoaan, he eivät voi saada eutanasiasta kuolinapua.

Eutanasialla ei myöskään ratkaista kysymystä siitä, että elämäänsä kyllästyneet ihmiset haluavat kuolla ja että eutanasialla toteutetaan  heidän toiveensa. Sillä perusteella ei eutanasiaa voida meidän aloitteemme mukaan myöntää, eikä se ole mahdollista myöskään niissä maissa, joissa eutanasia on laillistettu ja tiukkojen kriteereiden takana. Esimerkiksi Hollannissa eutanasiaa pyysi vuonna 2005 lähes 50 000  ihmistä ja sen sai vain hieman yli 5 000 ihmistä.

Tuomalla keskusteluun mukaan dementikot ja ikäihmiset eutanasian vastustajat levittävät pelkoa ja turvattomuutta uskottelemalla, että muut päättävät näiden ihmisten puolesta heille vastoin heidän tahtoaan annettavasta kuolinavusta. Eutanasiasta ei kansalaisaloitteemme mukaan kukaan lääkäri tai muu ulkopuolinen voi päättää kenenkään toisen ihmisen puolesta. Ihmisen pitää päättää siitä aina itse.

Myöskään ketään lääkäriä tai muuta sairaanhoitohenkilökuntaan kuuluvaa ei pidä velvoittaa antamaan kuolinapua vastoin tahtoaan.

Käsitteistä vielä sen verran, että eutanasiassa lääkäri antaa kuolinapua, mutta ei omasta aloitteestaan vaan potilaan pyynnöstä. Avustetussa itsemurhassa myrkkymaljan juo potilas itse. Kolmas vaihtoehto, joka nopeuttaa sietämättömien kipujen, loputtoman kärsimyksen sekä lähestyvän kuoleman leimaaman elämän lopettamista, on lääkärin toteuttama sedaatio: uneen vaivuttaminen ja juomien ja ravinnon tarjoamisen lopettaminen ja ihmisen näännyttäminen ”luonnolliseen” kuolemaan muutamassa päivässä. Sedaatio on lain mukainen ja paljon käytetty kuoleman avustamisen muoto.

Lääkäriliitto näyttää ottaneen uuden – myönteisen – kannan avustettuun itsemurhaan:

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/laakariliitto-eutanasialle-kylla-avustetulle-itsemurhalle/

Tämä on mielenkiintoinen kannanotto ja osoittaa asenteiden kehittyvän armollisen kuolinavun antamisen ja hyvän kuoleman suuntaan.

Kun sedaation toimeenpano on tänään lääkäreille rutiiniluontoinen tehtävä ja kun siinä on sama lopputulos kuin eutanasiassakin, herää kysymys, eikö eutanasian vastustajien pitäisi vastustaa myös sedaatiota? Saman logiikan mukaan samanlaisen kysymyksen voisi esittää myös Lääkäriliitolle: eikö sedaation ja eutanasian erottaminen toisistaan edusta lopputuloksen osalta pelkkää kaksinaismoraalia. Ja kun Lääkäriliitto on ottanut myönteisen kannan avustettuun itsemurhaan, herää myös kysymys, miksi se ei ole valmis suomaan eutanasiasta kuolinapua potilaalle, joka on sitä todistettavasti itse pyytänyt mutta on jo tullut toimintakyvyttömäksi itse asiassaan toimimaan?

Kun eutanasia-asiassa mielipiteet jakautuvat ja kun kyseessä on vapaaehtoinen kansalaistoiminta, en epäröi käyttää tätä sosiaalisen median eli Uuden Suomen tarjoamaa tilaa kansalaisaloitteeseen osallistumisen informoimiseen. Voit tulla mukaan netin kautta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2212

tai postittamalla lomakkeen, joka löytyy klikkaamalla https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite-2212-kannatusilmoitus.pdf  Samasta paikasta löytyy myös lomakkeen postitusosoite.

Kansalaisaloitepalvelun sivuilta löytyy myös itse aloitteen sisältö.

Lista aloitteen monipuolisista tukijoista taas löytyy osoitteesta http://www.exitus.fi/kansalaisaloite.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvin ja kiihkottomasti esitetty, kiitos. Erityisesti arvostin onnistunutta sarkasmia oikeudesta koviin kipuihin. Tuolla sait minutkin, nettikommentointiin tyytyvän passiivisen sivustaseuraajan, aktivoitumaan aloitteen allekirjoittajaksi.

Aloitteen takana olevien nimien perusteella ei ollut yllätys että aloite on hyvä. Harvinaisen täyspäisiä emeritusedustajia näyttää olevan taustalla, yli puoluerajojen. Taitaa olla asia jota mikään puolue ei uskalla ottaa ajettavakseen, joten juuri tällaisessa asiassa kansalaisaloite täyttää tehtävänsä.

Esko Rantanen

Kuolemanhalun pitää aina perustua ihmisen omaan tahtoon. Aina.
Ei lääkärin päätökseen.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jäikös Esko Rantanen jotakin ymmärtämättä tuosta toisen Eskon kirjoituksesta,vai luitko edes?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Raamattu sanoo "älä tapa." Sinäkö Esko uskallat asettua Jumalan Sanan yläpuolelle?

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Eutanasia ei ole tappamista vaan potilaan oman tahdon toteuttamista hänen epätoivoisessa tilanteessaan: kuolema kolkuttaa portilla, parantumisesta ei ole pienintäkään toivoa, sinun Jumalasi on antanut hänelle sietämättömät kärsimykset (minun jumalani on armollisempi eikä torju kipujen torjuntaa tilanteessa jossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuolema.) Jos potilas itse haluaa lyhentää kuoleman tulon odotusta, se ei ole tappamista. Se on kuoleman jouduttamista kipujen torjumiseksi. Eikö Jeesus jo kärsinyt meidän kaikkien puolesta? Eikö hän pidä sanaansa?

En asetu sinun Jumalasi yläpuolelle vaan ajattelen, että hän sallii eutanasian. "Älä tapa" on tarkoitettu ihan muita tilanteita varten, ja nyt se on tuotu mukaan tähän eutanasiakeskusteluun ilmeisesti hänen tietämättään.

Hyvä kuolema ei voi olla ristiriidassa Jumalan mielipiteen kanssa. Sanotaanhan uskontunnustuksessakin, että hänellä on ihmistä kohtaan hyvä tahto. Pakottaa toiset kanssaihmisemme kärsimään sietämättömiä kipuja ei edusta hyvää tahtoa. Minusta tuntuu, että sinun Jumalasi onkin oikeasti eutanasian kannalla.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

@Arto Lehkamo.

Jumalia - mitään niistä - ei vain ole olemassa. Tämä on niin varmaa kuin se vain induktiivisesti on mahdollista. Täten voidaan sanoa, että tiedämme, että jumalia ei ole olemassa.

Ilmeisesti tämä sinun "Jumalan sanasi" viittaa Raaamttuun. Raamattu on vain ja ainoastaan eräiden paimentolaisheimojen muistiinkirjaamia myyttejä & mytologiaa. Raamattu on siis kirja, eikä asiaan liity mitään sen kummallisempaa.

Aina kun uskonnollisista uskomuksista pyritään johtamaan väitelauseita mennään metsään rytisemällä. Vielä kun noista väitelauseista johdetaan velvollisuuksia mennään metsään entistä pahemmin.

Teidän uskovien tavoitteena on aina(!) mahdollisimman kurja elämä mahdollisimman monelle. Onneksi hegemonia-asemanne on murtunut, joten ette pääse enää sanemlemaan yhtään mitään. Eutansia toteutuu Suomessakin, halusittepa sitä tai ette. Eikö olisi jo aika luopua barbaarisista uskomuksista?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Otatteko te, aloitteen kannattajat, vastuun niistä tapauksista, joissa

a) eutanasian ehtoja lievennetään niin, että terve tai lähes terve henkilö valitsee sen?

b) eutanasiaa aletaan käyttämään kolmannen valtakunnan tapaan?

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

a) vastuu on henkilöllä itsellään, joka sitä pyytää, ja niillä vähintään kahdella lääkärillä, jotka toteavat pyynnön hyväksymiselle asetettujen ehtojen täyttyvän, siis että potilas sairastaa parantumatonta tautia, että hän joutuu kärsimään sietämättömiä kipuja, että hän on neurologisessa merkityksessä terve ja täysivaltainen, että hän on joka tapauksessa pian kuolemassa ja että hän on todistettavasti itse pyytänyt useaan kertaan eutanasiaa. En tiedä, kuka voi näitä ehtoja lieventää, jos ne on kirjoitettu lakiin. Siitä, että eutanasia toteutetaan näiden ehtojen täytyttyä, vastaa ennen muuta potilas itse, sillä silloin toteutuu hänen tahtonsa eikä kenenkään muun tahto.

b) että viitsitkin laskea leikkiä vakavalla asialla. Jos eutanasialla halutaan panna toimeen rotuoppeja, yhteiskunta on silloin siinä tilassa, että "eutanasiaa" pannaan toimeen olipa meillä siitä laki tai ei. Kysymyksesi on vanhaa ja perinteistä eutanasian vastustamisen jargonia. Ettäs kehtaatkin yrittää syöttää meille tuota eutanismi-fobistien lämmittämää perinneruokaa, jonka ainesosia on se, että me eutanasian kannattajat muka olemme natseja.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos vastauksestasi, Esko Seppänen.

a) Lääkäriliittokin ilmeisesti muutti kantaansa aktiiviseen eutanasiaan. Miksei samalla tavalla olisi uhkana, että lakiakin lievennettäisiin jostain syystä? Vaikka siis nykyisen aloitteen kannattajat kuinka olisivat sitä mieltä, että ehdot on kirjoitettu lakiin?

b) Eikö eutanasian salliminen tuokin ajatuksen kolmannesta valtakunnasta askeleen lähemmäs todellisuutta? Nyt jos kukaan ei olisi edes ehdottanutkaan eutanasiaa, niin olisiko tätä ongelmaa olemassakaan?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Jori, vastuu on kaikissa kysymyksissä aina henkilökohtainen. Kollektiivista vastuuta ja varsinkaan syyllisyyttä ei taida edes olla olemassa.

Nuo kaltevan pinnan argumentit on debunkattu jo moneen kertaan. Yhdenkään kaltevan pinnan argumentin toteutumista ei ole verifioitavaa näyttöä. Samaa pätee esim. porttiteoriaan.

Jo nyt lääkäri voi kirjoittaa sellaisen reseptin, että sillä määrällä lääkkeitä henki lähtee varmasti. Se on täysin laillista, koska itsemurhassa avustaminen ei ole rikos. Seppasen mallissa mahdollistetaan arvokaskuolema esim. niille, joilla ei ole enää kykyä nielaista itse riittävää annosta tms.

Jos nyt valitsisin terveenä ihmisenä eutanasian, niin miten se vaikuttaisi juuri sinun elämääsi? Tuskin mitenkään. Tosin valitsen eutanasian, jos saan diagnoosin parantumattomasta sairaudesta. Minä olen siitä hyvässä asemassa, että voin mennä ulkomaille kuolemaan. Kaikilla ei kuitenkaan ole tätä mahdollisuutta.

Mikä hinku sinulla on kieltää muilta se, mitä et suo itsellesi?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Saanko, Ilkka, kysyä mitkä ovat vaikuttimesi eutanasian kannattamiseksi? Onko jokin tuntemistasi ihmisistä kokenut kipuja ennen kuolemaansa? Vai kannatatko eutanasiaa siksi, että se kuuluu mielestäsi yksilönvapauksiin?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Hollannissa 41-vuotias alkoholisti on päättänyt päivänsä eutanasian kautta. Mark Langedijk oli käynyt läpi 21 yritystä sairaalassa ja kuntoutuksessa päästä irti alkoholismistaan, mutta alkoi aina juoda heti hoidosta päästyään.

Alankomaiden vapaamielisien eutanasialainsäädännön vuoksi Mark Langedijk sai lääkärin suorittaman eutanasiahoidon 14. heinäkuuta tänä vuonna. Lääkäri saapui hänen kotiinsa ja annosteli suonensisäiset lääkeannokset, jotka johtivat sitten Markin kuolemaan. Markin läheiset olivat läsnä tapahtumassa.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3980608/Du...

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Hollannin lainsäädäntö on juuri niin vapaamielinen, että 9/10 hakemuksista saada eutanasia kuolinavuksi hylätään. Siis vain kymmenesosa pyytäjistä saa sen.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Tuhatkunta ihmistä vuodessa päätyy eutanasiaan jo nyt Suomessa, ilman mitään eutanasialakeja. Homma siis hoituu muutenkin.

Ihmiset syntyvät yhteiskunnan avustuksella sairaaloissa, elävät elämänsä yhteiskunnan hoivassa ja nyt halutaan että kuolemankin hoitaa yhteiskunta. Voisi edes kuoleman jättää jokaisen omalle kontolle.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voisi edes kuoleman jättää jokaisen omalle kontolle."

Ehkä jotkut vain eivät halua ymmärtää eutanasiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset