EU nyt venyy ja pian paukkuu

 

Ugh, kaksi Suomen hallituksen merkittävää ministeriä on puhunut Euroopan unionin liittovaltioistamisen ja Suomen osavaltioittamisen puolesta. He eivät sano asiaansa sen oikealla nimellä, ja siksi heidän kannanottonsa on selkeistettävä suomen kielelle.

 

Pääministeri Juha Sipilä on sanonut, että ”Suomen edustama linja on ollut kirkas ja selkeä”. Sen ”pohjana ovat eurooppalaiset arvot ja yhteisten sovittujen sääntöjen noudattaminen”.

 

Noilla määritelmillä Sipilä, jonka EU-tuntemus – ja myös Suomen turvallisuuspolitikan linjaukset – ovat hänen osaamisalueensa ulkoreunalla, ottaa ehkä itse sitä huomaamatta Suomen sumean EU-linjaan kannan, jolla kepu on kirkkaasti ja selkeästi liittovaltion puolella.

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan on sanonut, että Suomen pitää linjata suuntansa ”kohti syvenevää yhteistyötä”.

 

Kokoomuksen linja on sen europuolueessa (suomalaisilla puolueilla on EU:ssa ylikansalliset emopuolueet, joiden toiminta rahoitetaan europarlamentin rahoista) ollut aina liitovaltiohenkinen. Kokoomuksessa on kuitenkin välttelty sen asian sanomista ääneen. Kun puolueen puheenjohtaja nyt sanoo, että Suomen on suunnattava kulkunsa ”kohti syvenevää yhteistyötä”, se tarkoittaa käytännössä Suomen luopumista itsenäisyydestä ja täysivaltaisuudesta ja maamme kytkemistä liittovaltioon.

 

Orpo edustaa sitä linjaa, jonka federalismin (= EU:n liittovaltion) ristiretkeläinen Paavo Lipponen ilmaisee näin: ”Suomi ei voi välttää joutumista valintatilanteeseen Saksan ja Ranskan johtaman tiiviimmän ryhmän ja kakkosvyöhykkeen välillä. [––] Paikkamme on lähellä Saksaa ja Ranskaa sekä muita nyt tiiviimmässä yhteistyössä, kuten eurossa mukana olevia maita. [––] Ruotsi ja Tanska eivät riitä Suomelle EU-ankkuriksi.”

 

”Tiiviimpi yhteistyö” on sitä itseään, EU:n liittovaltioimista, samoin ”paikkamme lähellä Saksaa ja Ranskaa”. Saksan linjalla Lipponen tarkoittanee europuoluetoverinsa, Saksan demareiden puheenjohtajan Martin Schulzin linjaa, jonka mukaan EU:sta on vuoteen 2025 mennessä tehtävä liittovaltio. Ranskan suosiotaan menettänyt presidentti Emmanuel Macron on viimeisen päälle liittovaltiomiehiä ja sen osalta äärilinjalla: liittovaltio ja heti!

 

EU:n yhteisiä arvoja pyrkii edustamaan EU:n pääkomissaari Jean-Claude Juncker. Syyskuussa 2017 hän esiintyi – tällä kerralla ilmeisen selvänä – Euroopan parlamentissa ja piti komission linjapuheen, jossa hän määritteli eurooppalaiset arvot vapaudeksi, demokratiaksi ja oikeusvaltioperiaatteeksi.

 

Ne kaikki ovat sisällöltään kovin tulkinnanvaraisia eivätkä velvoita ketään mihinkään ennen kuin kussakin tapauksessa on erikseen tiedossa tärkeiden sanojen sisältö. Mitä on, mihin on, mistä on ja kenellä on vapaus? Eiköhän demokratia ole mahdollista vain kansallisvaltiossa?

 

Kun pääkomissaarin mukaan ”yhteisvastuu on se liima, joka pitää unionin koossa”, on selvitettävä, mistä kaikesta jokaisella jäsenmaalla on yhteisvastuu. Eli vastaavatko jäsenmaat, ja jos vastaavat, miten vastaavat, nyt ja tulevaisuudessa paitsi Kreikan veloista myös jäsenmaiden pankkien väistämättömästi tulossa olevista keinottelutappioista tyhjästä luodulla rahalla; sellaisen jäsenmaan seniorikansalaisten eläkkeistä, joita moni suuri jäsenmaa ei kykene maksamaan lupausten mukaan; etelästä ja idästä tulevien pakolaisten kotouttamisesta tai jäsenmaidensa hallinnoinnin alaisuudessa toimivien veroparatiisien sulkemisesta?

 

Sitä, milloin ja miten pankkijärjestelmä ensin venyy ja sitten paukkuu, nykyiseen kansantaloustieteeseen kuuluvilla metodeilla ei kyetä ennustamaan. Nimittäin ennusteiden ulkopuolelle jäävät finanssikapitalismin ilmiöt: ensin keskuspankkien ja sen jälkeen yksityispankkien tyhjästä luomat biljoonat eurot (joilla runsas 1/5 Suomen valtion veloista on ”sosialisoitu” eli ostettu pankeilta Euroopan keskuspankin saataviks)i, pääomamarkkinoiden inflaatio sekä koko systeemin laajuisen kriisin mahdollisuus.

 

Kaikki nämä asiat ovat myös presidentin vaalin keskeisiä kysymyksiä. Suomi ei pääse niitä pakoon.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu