eskoseppanen

Mitä poliitikot eivät osaa tai ymmärrä?

Mikkelin suuren pojan Erkki Liikasen (Mikkelin Pallo-Kissat) jälkeen ollaan Suomen Pankin pääjohtajaksi nimittämässä Brysselin vallan oma mies Olli Rehn (Mikkelin Palloilijat).  Molemmat ovat savolaisen mafian miehiä ja siis heidän puhuessaan vastuu siirtyy kuulijalle.

 

Nimitys on poliittinen ja vastaa jälleen kerran huonosti pääministeri Juha Sipilän valtansa alkuvaiheessa ilmaisemaa periaatetta, jonka mukaan hänen hallituksensa ei tee poliittisia virkanimityksiä. Kun demarit saivat vallassa ollessaan Suomen Pankin valtiaaksi Erkki Liikasen, nyt on saamisvuorossa kepu.

 

Entisen oman keskuspankkimme ja nykyisen Euroopan keskuspankin (EKP) haarakonttorin (siis Suomen Pankin) pääjohtaja vastaa Euroopan keskuspankissa Suomen rahapolitiikan kurista ja järjestyksestä. Käytännössä Suomen poliitikoilla ei ole mitään vaikutusmahdollisuutta Emussa virkamiehille monopolisoituun rahapolitiikkaan, joka on elintärkeä osa nykyistä finanssikapitalismia.

 

Finanssikapitalismi on tämän päivän reaalikapitalismia, jossa kansantalous jakaantuu kahteen osaan.

 

Yhtäällä on finanssitalous, johon kuuluvat pankit uudenlaisine finanssituotteineen, insitutionaaliset sijoittajat veroparatiiseineen, kasinotalous miljardilottoarvontoineen ja nyt viimeisimpänä riskilähteenä tyhjästä luodulla rahalla toteutettu bittielvytys.

 

Toisaalla on sitten reaalitalous, jossa tehdään työ, josta saadaan toimeentulo ja jossa työntekijöitä verotetaan – toisin kuin finanssitaloudessa – yhteiskunnan ylläpitämisen ja yhteiskuntarauhan turvaamisen rahoittamiseksi.

 

Finanssikapitalismi elää oma itsenäistä elämäänsä, tulee toimeen ja on riippumaton reaalitaloudesta. Politiikka, jonka demokraattisilta toimielimiltä on viety valta, on pelkkä talouspoliittinen kölipaino siinä kansantalouden laivassa, joka on ajautumassa törmäykseen markkinoiden jäävuoren kanssa.

 

Reaalikapitalismissa on poliitikoita viety valta johtaa kansantaloutta. He ovat systeemin renkejä, joiden mielenkiinto keskittyy jonkun pienessä maassa täysin tarpeettomalta tuntuvan ja todennäköisesti vielä eurovaalejakin alhaisemmaksi jäävän äänestysinnon leimaaman maakuntavaalin ajankohtaan. Kun puolellakaan poliitikoistamme ei riitä kykyä ja tarmoa nähdä sitä valtavaa muutosta yhteiskuntapolitiikassa, jota edustaa kansanterveysjärjestelmän privatisoiminen sijoitusyhtiöiden osinkomagneetiksi ja meidän kalliilla kouluttamiemme lääkäreiden harjoittaman sote-rahastuksen päivätyövoimaksi, politiikka on ylittänyt poliitikkojen käsityskyvyn.

 

Samalla tavalla mutta vielä totisemmin on sanottava poliitikkojemme kyvystä ottaa kantaa Suomen rahapolitiikkaan, jota ei ole olemassa. Emu-maat ovat ainoita valtioita maailmassa, joilla ei ole omaa rahapolitiikkaa. Runsaat 200 vuotias vanhus eli Suomen Pankki ei ole itsenäinen keskuspankki vaan Euroopan keskuspankin (EKP) haarakonttori.

 

On lähes yhdentekevää, kuka on Suomen Pankin pääjohtaja. Siinä virassa asianomainen henkilö on Euroopan keskuspankin (EKP) hallintoneuvoston jäsen ja saa sieltä tietoa siitä, mitä EKP aikoo toimia markkinoilla, Hän ei kuitenkaan saa kertoa kokousten kulusta edes työtovereilleen Suomen Pankin johtokunnassa saati kansanvaltaa edustavalle eduskunnan pankkivaltuustolle. Kansanedustajilla on sangen mitätöntä korvausta vastaan rahapoliittinen pussi päässä niin että he eivät kuule eivätkä näe rahapolitiikan koukeroista saati että osaisivat ja osaisivat kertoa niistä ryhmätovereilleen.

 

Suomessa ei ole monta poliitikkoa, joka ymmärtäisi, mistä puhutaan, kun puhutaan rahapolitiikasta. Niin on, ja niin on aina ollut. Suomen rahamarkkinoiden liberalisointikin toteutettiin kaikkine siitä seuranneine pankkikriiseineen ja työttömyyksineen pelkästään Suomen Pankin johtokunnan päätöksillä ja eduskunnan pankkivaltuutettujen tieten ilman, että siinä mukana olleet poliitikot tiesivät tai ymmärsivät, mitä oli tapahtumassa ja minkä hinnan Suomi oli joutuvat maksamaan Suomen Pankin rahapolitikasta ja varsinkin väärästä valuuttakurssista.

 

Vasemmistokaan ei ymmärrä sitä, millainen maailmantalous löytyy rahapolitiikan esiripun takaa (oikeistopoliitikoiltahan sellaista ymmärrystä ei voi edes odottaa). Emu-maiden yhteinen rahapolitiikka edustaa mitä suurimassa määrin reaalikapitalismia, jonka toiminnan tunteminen on vasemmiston toiminnan ja sen esittämän kritiikin uskottavuuden välttämätön ehto.  Kun vasemmistossa ei ymmärretä kapitalismin eriytymistä reaalitaloudesta ja sen metaformoosia finanssikapitalismiksi, sSen johdosta kapitalismin olennaisin olemus on suojassa arvostelulta ja poliittisilta arvioinneilta.

 

Seuraavassa esimerkkejä rahapolitikan hetteiköstä.

 

EKP on luonut uutta rahaa tyhjästä niin, että sen taseessa olevan rahan määrä on muutamassa vuodessa kolminkertaistunut 4,5 biljoonaan euroon (eli hieman suuremmaksi kuin on samaan aikaan lisääntynyt USA:n ja Japanin keskuspankkirahan määrä). Se on yhtä katteetonta ja kuvitteellista  – mutta julkista – bittirahaa kuin ovat tyhjästä luodut yksityiset bitcoinit sillä erotuksella että EKP:llä on rahansa muodollisena takaajana Emu-maiden valtiollinen arvovalta mutta bitcoinit ovat suuri huijaus ilman mitään rahan arvon puolustuslaitosta tai -kykyä.

 

EKP on tällä tyhjästä luodun rahan yltäkylläisyydellä tuhonnut tallettajien säästöjen korot. EKP on syyllinen siihen, että kansalaiset eivät saa säästöilleen tuottoa samaan aikaan kun pörssikurssit nousevat keskuspankkirahalla uusiin ennätyksiin ja yritysten omistajien voitot ja osingot sekä johdon bonukset nousevat tyhjästä luodulla rahalla niin ikään ennätyskorkeuksiin.

 

EKP ostaa markkinoilta valtioiden velkaa ilman että sillä on mitään takeita saada takaisin sitä kolmanneksen suuruista osaa valtion velastaan, jonka EKP on ostamassa pois markkinoilta kuljeksimasta. Sen seurauksena saattaa syntyä tilanne, että Emu-maat saavat nämä rahat itselleen, jos niitä tyhjästä luotuja rahoja ei kyetä perimään takaisin maksukyvyttömiltä valtioilta. Esimerkiksi Italia on – tällä rahalla – lisäämässä velkaantumistaan, vaikka sen velka on jo nyt kaksinkertainen sallittuun määrään (60 prosenttia BKT:sta) nähden.

 

EKP on luomassa Emu-maille yhteisvastuun pankkien kuolemantautia muistuttavan keinottelun tappioiden rahoittamiseksi sekä säästäjien talletusten korvaamiseksi niiden maiden rahoista, jotka eivät ole ylivelkaantuneet.

 

Suomalainen oikeisto on nyt aatteellisessa kriisissä ja sen arvopohja on musertunut markkinoiden paineessa. Sen vanhoilla puheilla Jumalasta, kodista ja isänmaasta ei ole katetta, sillä niitä uskottavampaa on oikeiston toiminta ahneuden, itsekkyyden ja omanvoitonpyynnin puolesta.

 

Vasemmiston ongelma on, että siltä puuttuvat kapitalismin tuntijat, sen suohon laulajat ja rahapolitiikan keskeisen taloudellisen merkityksen ymmärtäjät.  Sen on tuotettava oikeiston arvopohjalle uusi radikaali, oikeudenmukainen, tasa-arvoinen ja vaihtoehtoinen arvopohja. Sen on oltava uskottava vaihtoehto, eikä sitä lisäuskottavuutta saa ilman hyökkäystä kapitalismin linnakkeisiin ja ilman rauhan ja rakkauden ilosanomaa. Nykyisellä arvopohjallaan oikeiston on vaikea mobilisoida vastarinta niiden arvojen puolustamiseksi, jotka ovat peräisin siltä ajalta, jolloin Jumala oli valkoisten puolella, koti oli ydinperhe ja isänmaata uhkasi vain ryssävalta.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin selkeästi ja ymmärrettävästi sanottu. Kiitos Esko. Joko luit minun blogini, mielelläni kuulisin näkemyksiäsi, joita arvostan. Kehtaatko vaivautua sanomaan jotain. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255695...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Seppäsen analyysi on oikeaan osuva ja viiltävä. Ihmiset eivät ymmärrä, kuinka tyhjän päällä maailman rahapolitiikka on. Sanotaan, että maailma on täynnä< jonkin sortin uskovaisia. Nykyinen rahan arvo on täysin uskon varassa. Koska maailma on täynnä rahaa, jolla ei ole todellista arvoa, rahan arvo sortuu jonain päivänä. Ei ole muuta mahdollisuutta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rahan arvo on aina ollut luottamuksen varassa. Aina. Kauanko ihmiskunta pysyisi hengissä syömällä kultaa tai paperia?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Paperiraha keksittiin aikanaan ja osoitti, että kyseisellä henkilöllä oli vastaava määrä arvometallia hallussaan. Sitten paperiraha taattiin pankin omien arvometallien avulla. Nyt ei ole mitään vastattavaa, ainoastaan ihmisten usko.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

Juu. Onhan sitä arvometallia maailmassa tonnikaupalla, mutta melkoinen Jeesus olet jos ruokit ja vaatetat sillä miljardeja ihmisiä. Raha on uskoa velan takaisinmaksuun, ihan aina ja ihan kokonaan. Oli jo kauan ennen kapitalismia.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Uskon suomalaisten ymmärryksen ylikansalliseen talouteen kasvavan sitä mukaa, kun he voivat suhtautua ja suhtautuvat siihen myönteisemmin kuin nykyään julkisessa ja poliittisessa keskustelussa nähdään. Ei voi teinipojan napapaitaa käyttää kypsään ikään ehtineen raavaan miehen paitana - tarkoitan tällä, että taloudellinen toiminta on kasvanut viime vuosikymmeninä paljon, joten rahoitusala myös on kasvanut paljon. Olen omissa blogeissani tälläkin palstalla kuvannut sitä vaatimusta, mikä kansainvälisessä rahoitustoiminnassa on välttämättömyytenä tapahtumassa. Suomessa on tehty perustavanlaatuisen hyviä rahoitusinnovaatioita jo viisikymmentäluvulta saakka: toimiva verotus, kansaneläkelaitos, työeläkelaitokset, ay-liike, pankkien tekninen kehittyminen. Rahoitusalaan voisi löytyä myönteisempää suhtautumista keskustelussa, kun kiinnitetään huomiota myös yhteiskuntarauhaan ja elämänlaatuun. Ne on Suomessa hyvällä tasolla, joten meillä voi olla malttia myös suhtautua myönteisemmin rahoitusalalla tapahtuvaan kehitykseen.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kellä on ja kellä ei. Ilmeisesti sinulla on.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- poliitikoita viety valta johtaa kansantaloutta. He ovat systeemin renkejä, joiden mielenkiinto keskittyy jonkun pienessä maassa täysin tarpeettomalta tuntuvan ja todennäköisesti vielä eurovaalejakin alhaisemmaksi jäävän äänestysinnon leimaaman maakuntavaalin ajankohtaan. Kun puolellakaan poliitikoistamme ei riitä kykyä ja tarmoa nähdä sitä valtavaa muutosta yhteiskuntapolitiikassa, jota edustaa kansanterveysjärjestelmän privatisoiminen sijoitusyhtiöiden osinkomagneetiksi ja meidän kalliilla kouluttamiemme lääkäreiden harjoittaman sote-rahastuksen päivätyövoimaksi, politiikka on ylittänyt poliitikkojen käsityskyvyn.

Suositus tuli tästä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 5/AA: ”.. Kun puolellakaan poliitikoistamme ei riitä kykyä ja tarmoa ..”

Olisiko korkea aika pudottaa poliitikkojen määrää. Liikkeelle voisi lähteä siitä, että tiputetaan kansanedustajien määrä puoleen, jolloin turhakkeet tippuisivat pois ja valituksi tulleet keskittyisivät tiukasti oleelliseen eivätkä pelkästään seuraavissa vaaleissa valituksi tulemiseen. Demokratia ei tästä kärsisi - päinvastoin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oikeastaan on aika koomista, että poliitikoilta eikä myöskään äänestäjiltä vaadita mitään muuta, kuin juuri välttävä luku- ja kirjoitustaito päättämään kansamme tärkeistä päätöksistä. - - Kun taas alle kouluikäisten pikkupilttien opettamiseen ja vahtimiseen vaaditaan neljän vuoden yliopistokoulutus. Hymyillään kun tavataan:)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ethän Kaija vain aliarvioi demokratiaa, vaikka pilke silmäkulmassahan tämän sanoit, kun hymyilit tälle irvailullesi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

On hyvin erikoista että Seppänen taitaa olla Suomen ensimmäinen pankkialan asiantuntija, joka sanoo tämän itsestäänselvyyden ääneen: finanssitalous, se fiktiivinen, on irtautunut reaalitaloudesta, siitä todellisesta.

Eri arvioiden mukaan reaalitalouden osuus maailmantaloudesta on enää alle 1 viiva 5 %, kun vielä 1960-luvulla suhde oli toisn päin, 5–95.

Voiko todella olla niin, että oikeistolaiset pankkimiehet eivät ymmärrä edes talouden aapiskukkokirjan kansisivua, vai salaavatko he meiltä sen tarkoituksella? Ensin mainittuun on vaikea uskoa, jälkimmäiseen kyllä.

Usko on totuutta vahvempi, ja nykyinen taloususkonto takaa, että kansa pidetään tällaisestakin pimennossa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Esko Seppänen on oikeassa siinä, että meillä kovin harvat ymmärtävät, mitä kansainvälinen finanssikapitalismi on. Se on ökyrikkaiden puuhastelua, jossa ei välitetä valtakuntien rajoista ja käytetään arvelematta hyväksi kaikkia mahdollisia ja mahdottomia veroparatiiseja ja keplotteluvälineitä.

Tätä filosofiaa Seppänen käy läpi uudessa teoksessaan "Rauhan ja rahan geopolitiikka" (Into 2018). Suosittelen kirjaan tutustumista Olli Rehnille ja kaikille kansanedustajille ja kansan edustajille. Vaikka ei olisikaan kaikessa samaa mieltä kuin Seppänen, kirja antaa runsaasti tietoa ja uusia näkökulmia.

Seppänen kirjoitti teoksensa hieman samaan tapaan kuin Kekkonen kirjansa "Onko maallamme malttia vaurastua" (1952). Journalistien kannattaisi vertailla näitä teoksia.

Elämme meidän tavallisten tallaajien kannalta lohduttomia aikoja. Raha ja valta on kähmitty samoihin käsiin Yhdysvalloissa, jossa kaikesta määräilee presidentti-pääministeri Trump. Kiinan kansankongressissa vilisee miljaröörejä.

Venäjällä taas kaikesta määräilee eräs tsaari Putin. Kannatta katsoa Yle TV1:n dokumentti tänään to klo 22 ja Yle Areena. Tuota dokumenttia esitellään ansiokkaasti Hesarissa ja HBL:ssä. HBL:n Otto Ekman nimittää Venäjää kleptokratiaksi eli varkaiden valtakunnaksi.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hei,

Mihin unohtui EU, euro ja EKP? Vai ovatko ne yksin oikeassa ja hyvän puolella pahaa vastaan?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Television katsojana olen huomannut, että finanssi- ja rahoitusalan asiantuntijoita toimittajat eivät viime aikoina ole kutsuneet haastatteluihin televisioon ja on mediahuomiolla näitä ihmisiä Suomesta ajettu pois. Rahoitusala vaikuttaa olevan epäsuosiossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Television katsojana olen huomannut, että finanssi- ja rahoitusalan asiantuntijoita"

Nimeä nyt vaikka pari asiantuntijaa, katsotaan ovatko saaneet julkisuutta?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Esko, en oikein ymmärrä mitä tarkoitat sillä, ettei "lisäuskottavuutta saa ilman hyökkäystä kapitalismin linnakkeisiin".

"Kapitalismin linnakkeisiinhan" kuuluu ymmärtääkseni joidenkin jyrkempien vasemmistolaisten mielestä esimerkiksi pörssi. Yhdenlainen "hyökkäys" nähtiin tällä viikolla, kun Kojamo (ent. VVO) ilmoitti listautumisestaan: Ammattiliittojen asuntojätti pörssiin – KL: Yli puolet osingoista mennyt liitoille verovapaana https://www.uusisuomi.fi/raha/249304-ammattiliitto...

Onko tämä se mitä tarkoitat vai johonkin toisenlaiseen operaatioonko viittaat?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minä ymmärsin, että Esko tarkoitti sitä, mitä kirjoittikin. Tulee hyvin ilmi muun muassa tästä kohdasta: "Kun vasemmistossa ei ymmärretä kapitalismin eriytymistä reaalitaloudesta ja sen metaformoosia finanssikapitalismiksi".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rahatalouden ylläpito on tullut aivan liian kalliiksi. Jonkunhan on niitä rahanpyörittäjiäkin eletettävä. Nykyisenä IT-aikana raha on jo turha informaation kantaja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei nyt millään pahalla, mutta kenelle nyt oikeasti on uutinen finanssikapitalismin eriytyminen reaalitaloudesta? Ei kenellekään Alsion Arista vasemmalle (hänet mukaan lukien) ainakaan. Ilmiön mahdollisuudenhan ennusti jo Rudolf Hilferding Das Finanzkapitalissa vuonna 1910. Ja Anderssoninkin mainitseman vertailun 95–5 -suhteen päinvastaistumisesta näkee melko usein.

Asiaa ei pidä vähätellä. On vain hassunkurista kuvitella, että asiaan liittyvä poliittinen ongelma johtuisi jotenkin tietämättömyydestä, eikä siitä, että äänestäjät tykkäävät kapitalismista ja sijoittamisesta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos kuvitellaan sen olevan noinkin hyvin tiedossa, niin missä on analyysit asiasta tai itseäni huolestuttaakin jo hieman,että missä on analyysit tästä hetkestä. Missään ei oikeastaan ole juttua kokonaiskuvasta ja kun sellaista koittaa joku kertoa,niin se hämärretään vetämällä pienetkin ja merkityksettömät yksityiskohdat esille mitkä ilmeisesti kumoaa jotain.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"äänestäjät tykkäävät kapitalismista ja sijoittamisesta."

Nämä toimeentulotuella elävät vasemmiston äänestäjätkö pitävät sijoittamisesta ja kapitalismista? Tuossa toisessa vasemmistoa käsittelevässä blokissa mainitsin että vasemmistopuolueita kiinnostaa vain sateenkaariväki ja uskontovähemmistöt, köyhät ei vasemmistoa liikuta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En tiedä, oletko seurannut uutisia vuoden 1970 jälkeen. Ehkä äänestäjien oikeistoenemmistö tulee sinulle aidosti yllätyksenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ehkä äänestäjien oikeistoenemmistö tulee sinulle aidosti yllätyksenä."

Äänestävät siis myös vasemmistoliittoa ja sdp:tä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

Makkoselle ei koskaan ole rautalankaa tarpeeksi. Oikeistoenemmistö äänestää oikeistoa, siksi se on oikeistoenemmistö. Niin vasemmisto kuin oikeistokin tietää, että finanssikapitalismi on täysin irtautunut reaalitaloudesta, mutta enemmistö eli oikeisto ei välitä, koska siihen sisältyy voiton mahdollisuus.

Toki arvostan alustajan yrityksiä saada edes muutama äänestäjä välittämään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

"Niin vasemmisto kuin oikeistokin tietää, että finanssikapitalismi on täysin irtautunut reaalitaloudesta"

Tässä oli kyse miksi myös vasemmisto tukee samaa suuntaa eli minkäänlaista erimielisyyttä makrotaloudesta ei ole edes puheiden tasolla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

Jäämme odottamaan Makkosen veitsenterävää analyysiä vappupuheista.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Esko Seppänen:

No eipä tuo kovin vaikeaa ollut.

Kyllä Nato-Niinistö pitää omistaan huolen ja koko establishment peesaa. Herroilla ei ole hätä helvetissäkään.

Köyhän on pakko elää koko ajan reaalitaloudessa kädestä suuhun.

Nuo sinun mainitsemasi finanssiongelmat koskevat tietysti vain rikkaita, mutta kyllä kaikki lopulta tulee alaskin, mikä on ylös mennyt. Ja se romahdus on kohta edessä.

Mistäs sitten otetaan, kun köyhät on jo kynitti ja yksi prosentti omistaa lähes kaiken.

Sinä osaavana ja tietävänä miehenä voisit varmaan yhdessä ystäviesi Iiro Viinasen ja Nato-Niinistön kanssa kirjoittaa vasemmistolle uskottavan rauhaa rakastavan ja tasa-arvoa tuovan ohjelman, joka toteutetaan käymällä rikkaiden kukkarolla.

No mikä ettei?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Esko Seppäsen kuvaama aihe, kiitoksia vaan, on niin monikerroksinen ja reaktiivinen, että vaatii syvällistä ajattelua ja systeemijärkeä löytää siitä syy-seuraussuhteita.

Ylimmällä tasolla on mielestäni pakko saada raha riittämään ja pääoma kiertämään, mutta näitä ratkotaan aivan väärin.

Pääoman pitäisi kiertää siellä, missä siitä on eniten puutetta, eikä siellä, missä sitä on jo ennestään. Niinpä köyhät köyhtyvät ja putoavat yhteiskunnan verkostojen ulkopuolelle tai sossun maksettavaksi ja sitä kautta veronmaksajien harmeiksi. Eikö tämä ole jokaiselle selvää?

Vastaavasti Tampereelle, Turkuun ja Helsingiin kehitettävät ökypalatsit ja areenat ovat sitä setelihuijausrahaa, koska EKP:n pitää jonnekin työntää rahansa, mikä juuri mitätöi säästäjien korot ja on johtamassa velkapommiin.

Olisi hyvä, jos joku alkaisi tutkia näitä suuria Suomen investointeja. Kuinka moni niistä johtaa veroparatiiseihin tai hyödyntää suoraan tätä setelipumppausta, mikä on kuulemma viimeisin keino rahoitusjärjestelmälle ja jo ennestään todettu toimimattomaksi?

Kuinka paljon/vähän Suomessa enää on asiallista kehittymistä, mihin ei liity eettisiä ongelmia?

Systeemiajattelijana mietin systeemisiä kulkuja päivittäin kaikilla tasoilla, ja voisin auttaa jos tehdään laajoja selvityksiä yhteiskunnan tilasta vääristymien korjaamiseksi (erkki.laitila@metayliopisto.fi)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Seppäsen tekstistä nousee merkityksellisimpänä Suomen pankkiin valittujen johtajien maakunnalliset lähtökohdat, poliittiset taustat ja toisaalta tarpeettomuus/keinottomuus.

Mikkelin miehistä tuskin ollaan tekemässä presidenttejä, kuten jotkut aiemmista joutuivat hakemaan meriittinsä valituksi tulemiseensa.

Suomen Pankki on Seppäsen mukaan ainoastaan EKP:n haarakonttori, jossa kansallisen taloudenpidon valvonta on alistettu lopulta EKP:lle, joka sääntelee rahamarkkinoita.

"On lähes yhdentekevää, kuka on Suomen Pankin pääjohtaja. Siinä virassa asianomainen henkilö on Euroopan keskuspankin (EKP) hallintoneuvoston jäsen ja saa sieltä tietoa siitä, mitä EKP aikoo toimia markkinoilla, Hän ei kuitenkaan saa kertoa kokousten kulusta edes työtovereilleen Suomen Pankin johtokunnassa saati kansanvaltaa edustavalle eduskunnan pankkivaltuustolle."

Jep! Kun saa tietoa, jota ei saa kertoa, niin salailulle on oltava perusteltu syy.

Finassitalous vs.reaalitalous ovat blogin kirjoittajan mukaan maamme poliitikoilta hukassa. Äly ei riitä suurten asiain hallintaan. Kuljetaan kuin sopulit laumassa, eikä ymmärretä, mitä tai mistä äänestetään.

Kansainvälisen finanssipolitiikan ymmärtämiseen tarvitaan taloudellista älyä ja tietotaitoa, joka nyt ilmeisimmin puuttuu maamme päätöksentekoa hallitsevilta.

Mutta, mitä sillä älyllä tekee, jos ei ole valtaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euro on virheellisesti toteututettu ja sitä yritetään nyt epätoivoisesti pitää kasassa korkosupressiolla (nollakorko + LTRO)

Se on kuitenkin vain pahentanut tilannetta, sillä nyt eurovaltiot tietävät EKP:n toimivan maksumiehenä, eivätkä tee tarpeellisia uudistuksia.

Käytännössä olemme jo suorassa keskuspankkirahoituksessa, sillä jo ostetut 4.5 biljoonan velkakirjat (n. 23% euroalueen valtionveloista) tulevat jäämään pysyvästi EKP:n taseeseen. Olemme nyt Japanin tiellä, jossa jo 70% valtionvelasta on keskuspankin taseessa.

Tässä tulee käymään huonosti; Euroalue tulee purkaantumaan nollakorkojen paisuttaman julkisen ja yksityisen velkakuplan lopulta puhjetessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Italia on Venäjää suurempi talous, ja sen julkinen velka on 130% kansantuotteesta. Ennustan kuitenkin, että tulee eurosukupolvi, joka julistaa sääntöjen mukaiseksi ylärajaksi 60%:n sijasta 120% ja rupeaa hitaasti järjestämään asiaa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Globalisaation tultua tähän pisteeseen, alkaa näyttää siltä, että tie antikristukselle tehdään laveaksi tulla, ja tavoite: kaiken hävittäminen tehdään helpoksi. Se on helppoa, koska samoja asioita pyöritellään ees ja taas mutta mikään ei muutu, koska lähteelle ei näillä konsteilla pääse ja avainkin on pohjassa lukitussa arkussa. Eli toivotonta puurtamista.

Finanssitalouden eriytyminen reaalitaloudesta, on ollut näkyvissä pitkään, mitä se on hyödyttänyt, mikä on muuttunut ? Ei mikään. Olemme enemmän kusessa kuin koskaan.

Entinen valtioiden suvereenius on siirretty ja ulkoistettu keskuspankeille, joiden takana häärää täysin moraaliton korporaatioiden valtakunta, joka ei voi, vaikka haluaisi, millään pysäyttää rattaiden pyörimistä.

Tänään; omaisuuden muuttuminen, joka kerta uudelleen hankittavaksi lisenssiksi meinaa myös sitä, että ei maasta, työstä, asunnosta, tiedosta ole mitään turvaa saatanallisia markkinoita vastaan... on toisarvoista aineellistuvatko ideat, mielikuvat vai ei. Näin kapitalismi tulee siihen, mitä se on eniten pelännyt sosialismin tekevän, eli vievän omaisuuden. Nyt se on viety 1% prosentin liikkeelle, ja samalla on kansalaisvaikuttaminenkin lähenemässä nollaa tai sitten se on jo pakkasen puolella – funtsi esim. äänestyskäyttäytyminen.

Mediaa seuratessa ei voi olla huomaamatta köyhille tarkoitettuja ryöstölainoja. Velkakin antaa mahdollisuuden ostamiseen ainakin jonkin aikaa mutta ei velkavarallisuus omaisuutta silti ole, vähän balsamia haavoille.

On aivan sama miten tätä pyörittää, lopputulos on sama: uusi merkantilismi, ja siihenhän tässä on tähtäin ollut koko ajan. Tuholta ja väkivallalta ei voi tässä kyllä välttyä yhtään millään konstilla; sen jälkeen seuraakin ”sirutusbileet”, kaikki vapaus muuttuu orjuudeksi täydellisen valvonnan säestyksellä.

Velkarahallahan ja valheella maailma pyörii. Kysymys on lopultakin siitä, miksi näin järjetön systeemi, joka ryöstää itsensä kuiviin on mahdollinen - syitä ja seurauksia on vaikea nähdä etenkin, jos on huppu päässä.

Valtava joukko ”talousmiehiä” on asioita pähkäillyt, spekuloineet, arvuutelleet, jopa muka tienneet, ja mitä sitten; ihmisestä on tullut talouden marionetti so. ihmisen irvikuva. Näissä elämää suuremmissa kysymyksissä voi moraalin sivuuttaa helposti, koska kaikki on lopultakin pelissä. Aivan kaikki.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kuten joku totesi: Jossakin välissä koko homma romahtaa.
Koska romahtaa ei ole se olennainen kysymys.
Olennainen kysymys on "Millä tavalla spekulaatiotalous (ns. finanssitalous) romahtaa?"
Spekulaatiotalouden romahtaminen romahduttaa välttömästi myös reaalitalouden.

Ja se suurin kysymys liittyy siihen mitä ne muutamat hallitsevat siellä verhon takana tekevät? Antaako kaiken romahtaa kun ei sitä enää voi estää ja putsaavat sitten savun hälvettyä kaiken jäljellä olevan kotiin?

Uskon, että todennäköisempää on, etteivät pääse keskenään konsukseen vaan aloitetaan reaalinen suur-sota, joka heille kuitenkin on vain sijoitus- ja rahoitusnappuloiden siirtoa. Heille ei rauha merkitse mitään vaan ainoastaan vallan keskittyminen vielä suuremmassa määrin heidän käsiinsä.

Heidän keskuudessaan vallitsee viidakon laki: Röyhkein ja muista piittaamattomat vievät kaiken.
He nauravat koko matkan mennessään pankkiin, kun meidän pahvi ja se toinen Niinistö vääntää hilavitkuttimien oston puolesta.
Valtiovallan tulisi jo alkaa miettimään miten kansaa voitaisiin varoittaa tulevasta ilman, että kansa menee paniikkiin. Nythän tiedottaminen romahduksesta ja sodasta on jonkinlaista "laihdutettua Cajanderin mallia".

Hyvä lukija, oletko valmis edes miettimään asioita, vaikka ne kauhistuttaisi?

Henry

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Gyl'sota ja poikkeustila ovat johdonmukainen viimeinen kortti pöytään paukautettavaksi. Kyse ei lopultakaan ole taloudesta vaan vallasta. Ja vallan suhteen perversiot kukoistavat.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Taloustieteen professori Nouriel Roubini vertasi euroaluetta hidastettuun junaonnettomuuteen jo viisi vuotta sitten. Veturi (EMU) on lähtenyt kiskoilta jo ajat sitten ja vaunut (euromaat) poukkoilevat perässä.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Uusi kuppaus on taas valmisteilla. Ohessa lainaus Hilkka Laikolta.

Tämä koskee tietysti vain niitä, jotka velkoineen elävät reaalimaailmassa.

"HUOMIO! Tärkeää jokaisen tietää, mitä hallitus nyt suunnittelee velkaa ottavien omaisuuksien ryöstämiseksi. Valmisteilla on kaksi asiaa: 1. Velkakonversio, joka tarkoittaa, että velkoja voi muuttaa velat yrityksen osakkeiksi eli ts. vallata yrityksen.

2. AECE, joka tarkoittaa, että vakuusvelkoja voi vapaasti realisoida omaisuuden vapaasti.

Kiitos Lauralle ja Ritvalle eilisestä Eduskunnassa esiintymisestä, sillä jos nuo em. lait menevät läpi, me tulemme taas näkemään 90-luvun tuhon, jossa sekä kansalaisten asunnot että yritysten vakuudet siirretään "parempiin taskuihin" pilkkahinnalla ja asiakkaille jätetään vain velat.

Miettikää ketkä hyötyvät? Jonkun nykyisen hallituspuoleen ja heidän taustahenkilöidensä on pakko hyötyä."

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tässä näyttäisi olevan ongelman analysointia, mutta en saanut kiinni, mitä tarjotaan ratkaisuksi.

No joka tapauksessa ratkaisuksi voisi sopia valuuttajärjestelmän muuttaminen. Nykyinen on pankkisektorijohtoinen fiat-velkaraha-perustainen järjestelmä, mikä on erotettu kansanvallasta.

Yksi vaihtoehto on nk. chartalismiin perustuva valuuttajärjestelmä. ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Chartalismi )
"MMT:n mukaan omaa fiat-valuuttaa käyttävä valtio julkaisee rahaa liikkeelle omien budjettimenojensa kautta ja kysyntä rahalle luodaan tekemällä kansalaisista verovelvollisia ja vaatimalla hallituksen julkaisemaa valuuttaa verojen maksuksi." - Wikipedia

Ts. chartalismissa keskuspankilla ja pankeilla ei ole sitä keskeistä roolia, mikä niillä nyt. Koska valtio voi kantaa veroja, niin se voi myös määrätä, missä muodossa verot kannetaan. Näin ollen valtio voisi ottaa itselleen rahanluontioikeuden. Valtio rahoittaisi budjettimenojaan luomallaan valuutalla, josta liiallisena seuraisi inflaatiota.

Chartalistisessa järjestelmässä ei toki siinäkään kannattaisi päästää kansanvaltaa täysin rahapolitiikan ohjuriksi, koska julkisten menojen lisäystä kannattavat poliitikkojen päästessä valtaan, voisi seurauksena olla liian korkea inflaatio. Toisaalta oppisihan se kansakin siitä budjettikurin arvon, jos julkisten menojen noustessa myös kuluttajahinnat lähtisivät nousuun. Siitäpä tulisikin yksi vaalilupausmittari, että mikä puolue pitää kuluttajahinnat parhaiten aisoissa.

Oletko, Esko Seppänen, minkä verran pohtinut tätä chartalismia?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Wikipedia chartaslimia käsittelevästä artikkelista:

"
Charles Goodhartin mukaan lähes kaikki valuutat maailmassa ovat maakohtaisia, koska ne ovat sidoksissa niitä julkaisevan auktoriteetin valtaan ja oikeuteen kerätä veroja alamaisiltaan. Eurojärjestelmä on ensimmäinen suuren luokan kokeilu tätä "yksi maa, yksi valuutta" -sääntöä vastaan. Hänen mukaansa taloustieteilijöillä on kaksi erilaista näkemystä rahasta, joista toinen on chartalismin mukainen näkemys, jossa valtiolla on keskeinen rooli rahainstituution luojana, keskeisenä toimijana ja ylläpitäjänä, ja toinen on Mengerialainen näkemys jossa raha kehittyi yksityissektorilla. Eurojärjestelmän arkkitehdit kuuluivat Mengerialaiseen koulukuntaan."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset