EU-rälssin veroparatiisi: EU

 

 

Niin pientä tehtävää ei EU:ssa ole, että sen toimen haltija jäisi pienemmälle palkalle tai vähäisimmille etuuksille kuin mitä saa keskimääräinen suomalainen työntekijä.

 

Niin suurta tehtävää ei EU:ssa ole, ettei sen toimen tekijällä olisi pienemmät verot kuin on palkka- ja eläketulojen verotus hänen kotimaassaan.

 

Ilta-Sanomissa oli viime lauantaina (1.9.2018) mielenkiintoinen kirjoitus siitä, miten suomalainen euroverorälssi kiertää suomalaisia veroja EU:n alhaisten sisäisten verojen avulla. Systeemi toimii, kun suomalaiset eurokraatit saavat käyttää unionia omana veroparatiisinaan kierrättämällä kotimaiset eläkkeensä EU:n kautta.

 

Esimerkiksi Suomen mittapuun mukaan sangen suuresta 3 000 euron vanhuuseläkkeestä EU perii veroa vain 9 prosenttia.  Suomi verottaisi siitä 28,5 %, jos suomalaista eläkettä ei olisi siirretty EU:n kautta maksettavaksi.  Isojen pomojen 12 500 euron kuukausieläkkeestä EU verottaa 29 % ja Suomi 49 %.

 

Keinottelu, jossa eläke otetaan Brysselin mutkan kautta, on Ilta-Sanomien tietojen mukaan mahdollinen noin 1200 sellaiselle suomalaiselle yksityishenkilölle, jotka ovat olleet tai ovat edelleen töissä EU:ssa.  Heistä tuhatkunta eli tarkalleen 960 on pannut kotimaiset eläkkeensä maksatukseen EU:n halpaverokanavan kautta.

 

EU myös tarjoaa entisille työntekijöilleen terveyspalvelut yksityisissä terveystaloissa, klinikoissa ja sairaaloissa vielä senkin jälkeen he ovat palanneet Suomeen. Etu sekin.

 

Erityisen paljon tästä järjestelystä hyötyvät suuripalkkaisimmat suomalaiset viran- ja toimenhaltijat kansallisena johtajanaan Jyrki Katainen. Hänen kuukausipalkkansa komission yhtenä seitsemästä varapuheenjohtajasta on 21 300 euroa plus 25 prosentin suuruinen varapuheenjohtajalisä eli yhteensä 26 600 euroa. Kun peruspalkkaan vielä lisätään 15 prosentin suuruinen asumistuki, komissaarimme palkka nousee yli 30 000 euroon kuukaudessa.  Pienet puroset EU:n budjetista kasvattavat palkkaa siitäkin ylöspäin.

 

Muidenkin kuin Alexander Stubbin helposti luulisi olevan kiinnostunut keväällä avautuvasta uuden suomalaisen komissaarin paikasta. Näkymättömyyspulveria syöneen Kataisen työn tuloksia ei tunneta, mutta palkka tiedetään.

 

Komission jäsenten ohella suuripalkkaisiin virkamiehiin kuuluvat EU:n erilaisten tuomioistuimien jäsenet sekä joidenkin EU:ta lähellä olevien organisaatioiden (mm. Euroopan investointipankin) poliittisin perustein valitut johtajat, yksi kustakin maasta.  Sitä kautta ovat Luxemburgissa käyneet tienestillä Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori ja on par´aikaa käymässä Alexander Stubb.

 

Kaikki EU:n korkeapalkkaisimmat toimenhaltijat saavat virasta erottuaan usean vuoden ajan erorahanaan erityistä siirtymäkorvausta (40-65 % kuukausipalkasta) virassaoloajan pituuden mukaan. Sitä maksetaan viimeisen palkan suuruinen rahasumma  niin monen kuukauden ajan kuin asianonmainen henkilö hoiti virkatehtäväänsä. Siirtymäkorvausta maksetaan, vaikka henkilöt olisivat siirtyneet kotimaissaan suurituloisiin palkkatöihin.

 

Se tapahtuu näillä rajoituksilla: ”Jos entiset julkisen viran haltijat sinä aikana, jolloin he ovat oikeutettuja kuukausittaiseen siirtymäkorvaukseen, alkavat harjoittaa ansiotoimintaa, se määrä, jolla bruttokuukausipalkka eli palkka ennen verojen vähentämistä, yhdessä tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun korvauksen kanssa, ylittää sen palkan ennen verojen vähentämistä, jota he saivat hoitaessaan julkisen viranhaltijan tehtäviä 2, 5 ja 6 artiklan mukaisesti, vähennetään korvauksesta. Laskettaessa uudessa tehtävässä saatua palkkaa huomioon otetaan kaikki palkan osat lukuun ottamatta niitä, jotka ovat kulujen korvauksia." Ota tästäkin selvä !

 

Siirtymäedun saajista Liikanen, Niinistö ja nyt poliittisen paineen alla Vapaavuori ovat lahjoittaneet tämän korvauksen hyviin tarkoituksiin, mikä heille ansioksi luettakoon.

 

Komissaarit ja hallinoiden pääjohtajat (aikanaan Sixten Korkman) saavat sitten tietysti eläkettä laskettuna siitä palkasta, jota he viimeksi työssään saivat.

 

Europarlamentin mielenkiintoisesta rahanjaosta 306 euron päivärahoineen  löytyy tarkkoja tietoja tästä osoitteesta http://www.europarl.europa.eu/meps/fi/about-meps.htmlbs

 

Kaikki EU:ssa työskennelleet suomalaiset ovat siis oikeutettuja paitsi EU:n maksamaan eläkkeeseen myös EU:n kautta kierrätettäviin kotimaisiin eläkkeisiinsä. Kylmän rauhallisesti tämä noin tuhannen eurokraatin muodostama suuripalkkainen verorälssi nauttii Suomen kansalaisille verovaroin kustannetuista palveluista ilman että he maksavat niistä.

 

Portugalin vuorineuvoksilta on varmaankin saatavissa näissä asioissa konsulttiapua siitä, miten olla kirjoilla ulkomailla ja välttää verojen maksu Suomeen.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu