eskoseppanen

EU-rälssin veroparatiisi: EU

 

 

Niin pientä tehtävää ei EU:ssa ole, että sen toimen haltija jäisi pienemmälle palkalle tai vähäisimmille etuuksille kuin mitä saa keskimääräinen suomalainen työntekijä.

 

Niin suurta tehtävää ei EU:ssa ole, ettei sen toimen tekijällä olisi pienemmät verot kuin on palkka- ja eläketulojen verotus hänen kotimaassaan.

 

Ilta-Sanomissa oli viime lauantaina (1.9.2018) mielenkiintoinen kirjoitus siitä, miten suomalainen euroverorälssi kiertää suomalaisia veroja EU:n alhaisten sisäisten verojen avulla. Systeemi toimii, kun suomalaiset eurokraatit saavat käyttää unionia omana veroparatiisinaan kierrättämällä kotimaiset eläkkeensä EU:n kautta.

 

Esimerkiksi Suomen mittapuun mukaan sangen suuresta 3 000 euron vanhuuseläkkeestä EU perii veroa vain 9 prosenttia.  Suomi verottaisi siitä 28,5 %, jos suomalaista eläkettä ei olisi siirretty EU:n kautta maksettavaksi.  Isojen pomojen 12 500 euron kuukausieläkkeestä EU verottaa 29 % ja Suomi 49 %.

 

Keinottelu, jossa eläke otetaan Brysselin mutkan kautta, on Ilta-Sanomien tietojen mukaan mahdollinen noin 1200 sellaiselle suomalaiselle yksityishenkilölle, jotka ovat olleet tai ovat edelleen töissä EU:ssa.  Heistä tuhatkunta eli tarkalleen 960 on pannut kotimaiset eläkkeensä maksatukseen EU:n halpaverokanavan kautta.

 

EU myös tarjoaa entisille työntekijöilleen terveyspalvelut yksityisissä terveystaloissa, klinikoissa ja sairaaloissa vielä senkin jälkeen he ovat palanneet Suomeen. Etu sekin.

 

Erityisen paljon tästä järjestelystä hyötyvät suuripalkkaisimmat suomalaiset viran- ja toimenhaltijat kansallisena johtajanaan Jyrki Katainen. Hänen kuukausipalkkansa komission yhtenä seitsemästä varapuheenjohtajasta on 21 300 euroa plus 25 prosentin suuruinen varapuheenjohtajalisä eli yhteensä 26 600 euroa. Kun peruspalkkaan vielä lisätään 15 prosentin suuruinen asumistuki, komissaarimme palkka nousee yli 30 000 euroon kuukaudessa.  Pienet puroset EU:n budjetista kasvattavat palkkaa siitäkin ylöspäin.

 

Muidenkin kuin Alexander Stubbin helposti luulisi olevan kiinnostunut keväällä avautuvasta uuden suomalaisen komissaarin paikasta. Näkymättömyyspulveria syöneen Kataisen työn tuloksia ei tunneta, mutta palkka tiedetään.

 

Komission jäsenten ohella suuripalkkaisiin virkamiehiin kuuluvat EU:n erilaisten tuomioistuimien jäsenet sekä joidenkin EU:ta lähellä olevien organisaatioiden (mm. Euroopan investointipankin) poliittisin perustein valitut johtajat, yksi kustakin maasta.  Sitä kautta ovat Luxemburgissa käyneet tienestillä Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori ja on par´aikaa käymässä Alexander Stubb.

 

Kaikki EU:n korkeapalkkaisimmat toimenhaltijat saavat virasta erottuaan usean vuoden ajan erorahanaan erityistä siirtymäkorvausta (40-65 % kuukausipalkasta) virassaoloajan pituuden mukaan. Sitä maksetaan viimeisen palkan suuruinen rahasumma  niin monen kuukauden ajan kuin asianonmainen henkilö hoiti virkatehtäväänsä. Siirtymäkorvausta maksetaan, vaikka henkilöt olisivat siirtyneet kotimaissaan suurituloisiin palkkatöihin.

 

Se tapahtuu näillä rajoituksilla: ”Jos entiset julkisen viran haltijat sinä aikana, jolloin he ovat oikeutettuja kuukausittaiseen siirtymäkorvaukseen, alkavat harjoittaa ansiotoimintaa, se määrä, jolla bruttokuukausipalkka eli palkka ennen verojen vähentämistä, yhdessä tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun korvauksen kanssa, ylittää sen palkan ennen verojen vähentämistä, jota he saivat hoitaessaan julkisen viranhaltijan tehtäviä 2, 5 ja 6 artiklan mukaisesti, vähennetään korvauksesta. Laskettaessa uudessa tehtävässä saatua palkkaa huomioon otetaan kaikki palkan osat lukuun ottamatta niitä, jotka ovat kulujen korvauksia." Ota tästäkin selvä !

 

Siirtymäedun saajista Liikanen, Niinistö ja nyt poliittisen paineen alla Vapaavuori ovat lahjoittaneet tämän korvauksen hyviin tarkoituksiin, mikä heille ansioksi luettakoon.

 

Komissaarit ja hallinoiden pääjohtajat (aikanaan Sixten Korkman) saavat sitten tietysti eläkettä laskettuna siitä palkasta, jota he viimeksi työssään saivat.

 

Europarlamentin mielenkiintoisesta rahanjaosta 306 euron päivärahoineen  löytyy tarkkoja tietoja tästä osoitteesta http://www.europarl.europa.eu/meps/fi/about-meps.htmlbs

 

Kaikki EU:ssa työskennelleet suomalaiset ovat siis oikeutettuja paitsi EU:n maksamaan eläkkeeseen myös EU:n kautta kierrätettäviin kotimaisiin eläkkeisiinsä. Kylmän rauhallisesti tämä noin tuhannen eurokraatin muodostama suuripalkkainen verorälssi nauttii Suomen kansalaisille verovaroin kustannetuista palveluista ilman että he maksavat niistä.

 

Portugalin vuorineuvoksilta on varmaankin saatavissa näissä asioissa konsulttiapua siitä, miten olla kirjoilla ulkomailla ja välttää verojen maksu Suomeen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sulkeekohan suomi tämän keinottelu mahdollisuuden? Ei sulje.

Espanjaan ja porttugaliin veroja pakoon muuttaneiden kimppuun kyllä käytiin. Kaikenlainen halvalla ostaminen verkkokauppojen kautta esim. Tai kaljakeissien kantaminen pyritään kyllä lopettamaan.

Hyvin on kyllä kelvannut Eskollekin verorahoista nauttiminen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Pitäisikö sinun kysyä,että onko Esko myös pyörittänyt rahansa EU:n kautta vai tyydytkö vain vihjailemaan?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eskon listassa ei ole yhtään rehellistä työtä, josta joku verokillinki kassaan kilahtaisi.

Eu vaalit jätin ja jätän väliin. Olen eurooppalainen, jos euroopan ulkopuolelta asiaa kysytään. En ole eu:lainen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eskon meppiaikana taisi Suomi verottaa palkkatulosta.Olikohan ennen vuotta 2005 saadut palkkatulot mepin kotimaan verotuksessa veronalaista, muistin mukainen heitto.

Esko Seppänen oli europarlamentin jäsen 1996-2009 eli muutaman vuoden muutoksen jälkeen. Onko elääkkeen maksajatahon voinut valita jäädessän pois parlamentista? Tuosta ei ole tietoa minulla.

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Vuoteen 2009 saakka meppien palkat maksoi Suomen valtio ja tulot verotettiin kotimaassa sen mukaan. Nyt meppien palkat maksaa EU, jolle maksetaan huomattavasti pienemmät verot kuin jos ne verotettaisiin kotimaassa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Kiitos Esko selventävästä vastauksesta. Kohdallasi ei kirjoituksessa mainittua "ongelmaa" siten ole.

On väärin, että "yläpää" voi itse määritellä hyviä etuisuuksia. Sama koskee muuten eduskunnassa kansanedustajien sopeutumiseläkkeessä ennen vuotta 2011 valittuja. Kovin näyttää vaikealta tuo lakkauttamien vaan hinukassa ovat uusia etua poiston tilalle, jota taas itse pääsisivät päättämään.

Eu kaikkinensa on pitkälti oman edun tavoittelijoiden kerho, jonka rahoittavat nettomaksua maksavat jäsenmaiden kansalaiset. Suomalaiset mukaan luettuna.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tässäpä oiva tilaisuus pienen ihmisen asialla olevalle vasemmistolle tarttua epäkohtaan.
Taitaa olla kuitenkin aika hiljaista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Poliittinen rälssi on aina ollut vasemmiston suosiossa ja suojeluksessa. Toki on ollut ja on muutamia yksittäisiä henkilöitä jotka tekevät tästä poikkeuksen. Blogisti lienee yksi histä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tyypillistä kiusaamista, EU-virkamiehet asettavat itsensä eri asemaan kuin tavalliset EU-kansalaiset.

Jari Liedes

Jos jokin ryhmä yhteiskunnassa ottaa elämäntavakseen varastamisen, niin se ennenpitkään luo oikeusjärjestelmän joka sallii sen ja moraalikoodiston joka ihannoi sitä. Frederik Bastiat

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

EU palkitsee uskollisia palvelijoitaan ruhtinaallisesti kuten entinen Neuvostoliitto. Työtätekevät EU-kansalaiset nauttivat EU:n runsauden sarvesta harvojen ja valittujen edustajiensa välityksellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset