eskoseppanen

Finanssitalous ja tyhjästä luotu raha

 

Ymmärrän nin, että näilllä sivuilla saa kirjoittaa myös vaikeista asioista. NIinpä teen niin.

 

Tässä kirjoiuksessa puhun biljoonista euroista. Kun ihmisen on usein vaikea ymmärtää miljardeja, biljoona on 1000 kertaa sitä suurempi luku ja ainakin 1000 kertaa vaikeampi hahmottaa kuin miljardi. Ei auta, jos aikoo ymmärtää talouden toimintaa, olla ymmärtämättä biljoonan merkitystä ja sisältöä. 

 

Seuraaavassa muutamia kysymyksiä, joilla yritän selvittää Euroopan keskuspankin (EKP) olemusta.

 

Kenen on syy siihen, että säästämistä ei palkita ja että talletuskorot ovat nollilla? Siihen(kin) on syyllinen Euroopan keskuspankki (EKP).

 

Mikä julkisyhteisön pankki haluaa rahoittaa Suomen lisävelkaantumista? Euroopan keskuspankki (EKP) omistaa Suomen valtion velasta  neljänneksen ja haluaa lisätä omistustaan kolmannekseen.

 

Mikä julkisyhteisön pankki lisää finanssioperaatioillaan yksityisten pankkien voittoja ja osinkoja ja siinä sivussa kasvattaa  pankinjohtajille kestämättömin perustein maksettavia bonuksia myös voitoista, jotka jonkin ajan kuluttua niiden mksatuksesta ovat tulleet tappoollisiksi? Euroopan keskuspankista (EKP) löytyvät bankstereiden ystävät.

 

Kenen on syy siihen, että finanssitaloudessa osakkeiden pörssikurssit ja muidenkin rahatuotteiden (johdannaiset, pankkien itsensä kokoamat ja kiinni sitomat finanssituotepaketit jne.) hinnat ovat nousseet taivaisiin ilman että nousulle löytyy perusteita reaalitaloudesta? Se on EKP:n syy, sillä niin toimii keskuspankkiväki.

 

Mikä julkisyhteisön pankki on kaiken kansanvaltaisen päätöksenteon ulottumattomissa ja siinä ominaisuudessa mennen, tullen ja palatessa hassuttaa puolta miljardia eurokansalaista ja heidän rahapolitiikan kiemuroisssa rypeviä poliitikkojaan. Euroopan keskuspankissa ei tunneta demokratiaa eivätkä demokraattisesti valitut kansanedustajat tunne rahapolitiikkaa.

 

EKP on kuin laiva, joka ajaa rahameren pinnalla kohti markkinoiden jäävuorta: tyhjästä tehdyn rahan tuottaman kuplan puhkeamista ja pankkikriisiä. Vain pankit voivat saada aikaan kansainvälisen talouskriisin, kun taas EKP:n pitää estää se. Keskuspankin ja sen haarakonttoreiden rahkeet eivät riitä tuottamaan markkinoille järjestystä, ja niin suurten mustien joutsenten tanssi jatkuu – ja jatkuu myös rahanteko tyhjästä.

 

Pankeiksi lasketaan tässä rahanteon ja -jaon yhteydessä myös varjopankit, vakuutusyhtiöt, rahastot, säätiöt ja erilaiset sijoitus- yms. yhtiöt.

 

Miten synnytetään rahaa tyhjästä?

 

Me kaikki tiedämme, että pankit tekevät rahaa rahasta, mutta Euroopan keskuspankkipa tekee sitä modernimmalla tavalla: tyhjästä. Se on EKP:lle helppoa. Sen tarvitsee vain lisätä kirjanpidossa taseen molemmille puolille samansuuruinen rahamäärä, ja kas, vastaava määrä uutta rahaa on syntynyt ilman työtä, vaivaa, hikeä ja kyyneleitä.

 

Uusi raha annetaan pankkien käyttöön tolkuttoman halvalla hinnalla. Sen johdosta pankit eivät maksa rahan vähittäismyyjien (=tallettajien) säästöille korkoa, sillä ne saavat EKP:sta halparahaa käyttöönsä tukkumitassa ilman että niiden tarvitsee kerätä sitä vähittäisinä talletusten puroina. Sillä tavalla ne välttyvät myös niiltä asiakkailta, jotka tuovat hiekanjyviä pankkisalien lattioille.

 

Tämä kaikki on tapahtunut sen jälkeen, kun EKP:n rahapolitiikassa meni kaikki sekaisin. Uusi ja ennenkokematon poliittinen muutos käynnistettiin vuonna 2012, kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi esitti kuuluisan loitsunsa ja rukouksensa: ”Meidän toimivaltamme puitteissa EKP on valmis tekemään mitä tahansa tarvitaankin euron säilyttämiseksi. Pyydän uskomaan, että se riittää.”

 

Maailman likaisimpiin suurpankkeihin kuuluvan Goldman Sachsin mies Draghi oli kopioinut julistuksensa Yhdysvaltojen Federal Reserven sekä Japanin keskuspankin bittielvytyksistä.

 

Näin Draghi esikuntineen (EKP:ssa valta puolen miljardin ihmisen rahapolitiikkaan on 6-äänisellä johtokunnalla) toteutti rahanjaon finanssitalouden hyväksi helpoimmalla mahdollisella tavalla. Pankkissa ei kärsivällisyys riittänyt elvyttämään unionin maita taloustieteen klassikon John Maynard Keynesin esittämällä tavalla. Keynes esitti, että julkisen vallan oli kaivatettava seteleillä täytettyjä pulloja maahan ja saatava työllistettävä ihmiset niitä etsimään. Jos Yhdysvalloissa olisi toimittu Federal Rerven pääjohtajana toimineen Ben Bernanken mallin mukaan, rahat kansalle!-liike olisi toteuttanut rahanjaon kansalle niin, että olisi pantu helikopterit pudottamaan seteleitä niiden kerääjien vapaaseen käyttöön. Odotettiin, että kansalaisten ostovoima lisääntyisi ja talous elpyisi.

 

Näitä biljoonien erojen siemenperunoita löytyy EKP:n Suomen haarakonttorin kirjanpidollisen taseen vastattavista (veloista) otsikolla ”Rahapoliittisiin operaatioihin liittyvät euromääräiset velat” ja vastaavista (varoista) otsikoilla ”Euromääräiset arvopaperit euroalueelta” ja ”Eurojärjestelmän sisäiset saamiset”.

 

EKP:n taseen loppusumma on näiden tase-erien neitseellisen synnyn seurauksena noussut kymmenen vuoden aikana edellisen talouskriisin aaton (vuoden 2007 lopun) noin 1 500 miljardista eurosta tämän vuoden noin 4 500 miljardiin euroon. Siitä tyhjästä tuotetun rahan osuus on noin 2 500 miljardia. Näiden rahojen synty ei ole vaatinut bittien pihtisynnytystä; onhan se sen verran helppoa tuo bittibiljoonien poikiminen.

 

Tyhjästä luotuja rahoja ei ole koskaan siirretty reaalitaloudesta finanssitalouteen odottamaan pääomatuottoja, vaan ne ovat aina olleet syntymäpaikallaan finanssitaloudessa. Siellä niitä ei ole tungettu pulloihin eikä pudotettu helikoptereista kansalle. Kansalliset EKP:n haarakonttorit ovat jakaneet niistä suuren osan pankeille ja pienen osan jäsenmaille. Emu-maat ovat käyttäneet pankkien palveluksia saadakseen EKP:n rahat käyttöönsä, ja silläkin tavalla pankit tunkevat likaiset välikätensä kaikkialle julkisen vallan rahansiirtovirtoihin.

 

Bittirahalla on nyt tehty samaa kuin mitä entisaikaan kutsuttiin setelirahoitukseksi. Jokainen itseään kunnioittava ns. talousmies olisi tuominnut vielä kymmenen vuotta sitten bittirahalla toteutetun setelirahoituksen aivan vääräksi ja vastuuttomaksi politiikaksi, mutta nyt soi erilainen ääni kelloissa: seteliselkärankaisia ei enää ole mutta heidän tilalleen ovat tulleet rahantyhjästätekijät, bittimiehet ja -naiset. 

 

On ilmeistä, että ns. talouselämä hyväksyy ne EKP:n toimet, joilla rahat ohjattiin meidän reaalitaloutemme ohitse heidän finanssitalouteensa. Siellä ovat kytiksellä omaisuutensa lisätuottoa havittelevat Suomen rikkaat veroparatiiseineen ja jotkut myös ilman niitä.

 

Pelimerkit on jaettu, peli on lähestymässä loppuaan ja kaikkien on paljastettava ns. perskortit. Kukaan ei tunnu tietävän, miten tyhjästä synnytetty ja pankkien rahatuotteisiin kiinnittynyt raha saadaan kärrätyksi pois pankeista. Kun sitä tietoa ei ole, taloudellisen ilmanalan muutos kulkee kohti pörssikurssikuplan puhkeamista ja pankkikriisiä.

 

Herää kysymys, liimataanko koko se valtava tyhjästä luotu ja tulonjakovaikutuksiltaan hirmuisen epätasainen rahan määrä ikuisiksi ajoiksi Euroopan keskuspankin taseeseen? Luopuminen rahojen takaisinperinnästä suosisi finanssitalouden pelureita tavalla, joka on demokratian näkökulmasta kestämätön. Se olisi kaikkien aikojen suurin rahansiirto pankkivallan hyväksi, mutta ulospäin se ei kuitenkaa sellaisena näyttäytyisi. Kun rahaa ei ole kerätty veronmaksajilta vaan se on tehty tyhjästä, kukaan ei näytä menettäneen mitään. Sen sijaan jotkut ovat saaneet, ja paljon ovatkin saaneet.

 

On kysymys niin suurista rahoista, että ihmisille on vaikea selittää, mitä nyt on tapahtumassa. Nyt puhutaan asioista, joiden yhteydessä liikkuu tosi suuri raha. Kuten edellä on jo tullut esille, ihmismieli kieltäytyy ymmärtämästä jo miljardien suuruisia rahamääriä saati sitten että pitäisi ymmärtää näitä biljoonien suuruisia tukipaketteja, joita on sidottu finanssitalouteen hyvinvointiväestön elämän sulostuttamiseksi.

 

Finanssitalous rulettaa rahan vallalla. Se on finanssikapitalismia, josa kapitalistit eivät vie tuhkia köyhän pesästä. Viekööt itse, he sanovat. Vasta sen jälkeen he käyvät hakemassa sen puhtaan uunin.                              

 

Asian vierestä:

Tähän loppuun en malta olla ottamatta kantaa siihen, että Suomella on kaksi ehdokasta EKP:n uudeksi pääjohtajaksi: Erkki Liikanen ja Olli Rehn. Kumpainenkin heistä tulee Mikkelin potkupalloiijoista. Kumpikaan heistä ei ole esittänyt omia rahapoliittisia arvioita Emun tulevaisuudesta tai esimekiksi uudenlaisesta setelirahoituksesta, joka toteutetaan tyhjästä luoduilla biteillä. Liikanen on sosiaalisesti hyvä ehdokas, nopea käänteissään ja vikkelä menoissaan ja tuloissaan. Hänen asiaosaamisensa kuitenkin vähän pätkii, eikä hän ole kirjoittanut yhtäkään kirjaa (päiväkirjaa ei lasketa) asiatekstiä. Se sama kummallinen kirjoittamattomuus koskee myös Ahtisaarta ja joitakin muita demareiden kellokkaita.

Jos Erkki Liikanen valitaan uudeksi päääjohtajaksi, mitä en usko, se tuhoaa Alexander Stubbin komissaarihaaveen. Suomi ei saa kahta noin näkyvää virkaa  samana vuonna. Saksalla on sama tilanne: jos Weber valitaan komission johtoon, Jens Weidmannista ei tule EKP:n pääjohtajaa. Saksa saa varmasti näistä paikoista toisen, mutta aivan lähellä ei ole sellainen valintatilanne, että Suomi saisi sen toisen. Olli Rehn ajattelee itsestään suuria, jos hän ei luovu EKP:n pääjohtajakisasta. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyvä ja kompakti juttu.
Nuo kauhistuttavat nykypäivän mesmeristit.
Huijaavat maailmaa niin kauan kuin huijaus on mahdollista, mutta eräänä päivänä... kaikki muuttuu.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Minne Euroopan keskuspankin lainarahat ovat mahtaneet valua?

Tässä muutamia ehdokkaita. EU-maiden velat 2018 (luvut miljardeissa):

Italia 2302,35

Ranska 2255,32

Saksa 2071,4

Iso.Britannia 2016,05

Espanja 1160,61

Belgia 468,08

Hollanti 412,34

Kreikka 322,57

Itävalta 288,9

Portugali 245,83

Puola 244,4

Irlanti 210,22

Ruotsi 171,52

Suomi 135,1

Yhteensä: 12304,69 miljardia

Summa ylittää Euroopan keskuspankin liikkeellelaskeman rahamäärän lähes 300 prosentilla.

Kuinka monta vaalilupausta noilla veloilla on lunastettu? Nätisti jos sanoo, niin poliitikot ovat kunnon riskisijoittajan tavoin toivoneet velkavivulla saavutettua hyvinvointia. Tulos on tähän asti ollut päinvastainen. Mitä enemmän velkaa on otettu, sen niukemmat ajat ovat koittaneet.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Yhteenlaskettu summa 12 304,69 miljardia euroa = 12 304,69 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä. Setelit eivät saa olla ryppyisiä, jotta ei synny ”haitari-ilmiötä.”

Wikipedia: ”Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon irrotti dollarin lopullisesti kullasta 15. elokuuta 1971 Yhdysvalloissa valta-asemaan nousseen monetaristisen taloustieteen mukaisesti. Koska dollarilla oli ollut reservi-valuuttana maailman¬laajuinen merkitys, tämä merkitsi samalla kulta¬kannasta luopumista koko maailmassa.”
Tässä tehtiin vakava taloudellinen virhe, joka oli alkusysäys nykyiseen rahan luomiseen tyhjästä.

Jossain vaiheessa ”peli” aloitetaan alusta, kun siirrytään takaisin kultakantaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultakanta

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Raha on mainio keksintö, mutta sen loppu nykymuodossa on väistämättä edessä. Mistä loppu alkaa ja milloin, kas sitä ei tiedä kukaan. Kun se loppu alkaa, niin yleensä se menee nopeasti loppuunsa. Kaikki kuplat puhkeavat aikanaan. Ainakin se saa aikaan valtavan sekasorron.

Kysymys mielessäni on, että pelastuuko sellainen valtio, jolla on oma valuutta ja oma keskuspankki, vai meneekö sekin samassa rytinässä? Uskon, että sellaiset maat kuin Sveitsi ja Norja ja Islanti säilyvät.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Rahan luominen tyhjästä ja sen merkitys ei aukea suurille massoille koskaan. Ihmismieli ymmärtää lukuja ja todennäköisyyksiä määrättyyn rajaan saakka. Sen jälkeen kaikki on fifty-fifty. On ehkä totta tai ehkä ei ole totta.

Ja rahanluonti tyhjästä on liian pahaa ollakseen totta. Mutta koska alkuasetelma oli jo ennestään fifty-fifty, nyt ihmismieli käsittääkin että vaaka on kallistunut sen puolelle ettei se todennäköisesti ole totta.

Se ei saa olla totta. Siitä ei saa puhua. Ei pankkiirit. Ei päättäjät. Eikä kansalaisetkaan.

Pimeä syöveri.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lähetin tämän blogin juuri eteenpäin. - Ja kirjoitin saatesanoiksi, että tämä on oikeastaan aika kauhistuttavaa luettavaa, johon ei haluaisi edes liian syvälle paneutua. - Mihin olemmekaan menossa?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tuntuu siltä, että pitää jotenkin hävittää koko omaisuutensa omin käsin. On sitten onnellisessa tilantessa, kun finannsipommi todella räjähtää. Ei tarvii hypätä kdennen kerroksen parvekkeelta, kun ei ole mitään menetettävää.

Vaikken biljoonaa ymmärräkään, niin hetken aikaa voisi pysyä pinnalla, jos poistaa kaiken omaisuutensa, mikä tavalla, tai toisella liittyy mihin tahansa finanssi, tai pankkilaitokseen. Näkyyhän se jo pörssissäkin, kuinka kullan hinta tuppaa vaan nousemaan. Vois sitä ostaa vaikka muutaman robotin tukihenkilöstöllä. Ehkä noilla voisi katsella niitä parvekehyppääjiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Se voi olla jopa viisas päätös, nauttii niin kauan itse rahoistaan kuin vain voi:)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse olen jonkin aikaa joka kauppareissulla käyttänyt vajaan satasen ylimääräistä ja ostanut säilyviä hyödykkeitä.

Pyrin siihen, että se ei minun elämää hetkauta ihan välittömästi vaikka raha menettäisi merkityksensä kun on muutaman kuukauden sapuskat, hygieniatuotteet, vaatteet ja polttoaineet varastoituna.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomuksesta ymmärrän (äänestäjiä en ymmärrä) että kavereille jaetaan veronmaksajien rahaa mutta miksi sitä rahaa pitää lappaa miljardikaupalla muiden maiden vieraille sijoittajillekin.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Mikä taho tässä nyt niinku vittuilee kaikille mailman ihmisille? Olemmeko velkaa kenties Jupiterille?! Kyllä me normaalisti tiedämme että raha on RAHAa, mutta vain ihmisten mielikuvituksessa. RAHAlle ei löydy vastinetta, edes koko galaksista. Tämä on selvitettävä jossain oikeudessa, onko se sitten maapallon vai Siriuksen, ehkä Andromedan oikeus. Elämme Absurdistanssa, kyllä, ei päätä ei häntää >>> https://fi.wikipedia.org/wiki/Absurdistan

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Anteeksi nyt, mutta minä en oikein ymmärtänyt koko asiaa. Biljoonan kyllä ymmärrän lukuna, eikö se ole miljoona miljoonaa. Mutta entä sitten? Kun päivitellään sitä, että rahaa luodaan tyhjästä, kannattaa muistaa, että niinhän sitä aina on tehty. Kun rahan arvo oli kauan sitten sidottu kultaan, tyhjää sekin oli: ei kultaa voi syödä eikä siitä voi rakentaa asumuksia tai ommella vaatteita. Eikö kaiken talouden tarkoitus ole, että ihmiset tekevät jotain järkevää työtä ja saavat siitä elantonsa. Jos sen työnteon palkintona saatu raha on luotu tyhjästä, mitä eroa sillä on vaikkapa kultaan sidottuun rahaan verrattuna? Eikö pääasia ole, että oli raha luotu miten tahansa, sillä saa kaupasta jotain syötävää. Ja jos joku hämärämies onnistuu kaapimaan tyhjästä luotua rahaa miljarditolkulla itselleen, mitä sekään merkitsee? Eihän hän saa siitä muuta kuin vamman sielulleen. Niin että mikä tässä nyt oikein mättää?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kun päivitellään sitä, että rahaa luodaan tyhjästä, kannattaa muistaa, että niinhän sitä aina on tehty. Kun rahan arvo oli kauan sitten sidottu kultaan, tyhjää sekin oli: ei kultaa voi syödä eikä siitä voi rakentaa asumuksia tai ommella vaatteita."

Kullalla on arvoa johtuen sen harvinaisuudesta ja onhan sillä myös teknisiä kohteita mutta pääasiassa se harvinaisuus.

"Eikö pääasia ole, että oli raha luotu miten tahansa, sillä saa kaupasta jotain syötävää. Ja jos joku hämärämies onnistuu kaapimaan tyhjästä luotua rahaa miljarditolkulla itselleen, mitä sekään merkitsee?"

Vähän se kun se raha mitä on miljarditolkulla on velkaa ja rahasummat niin suuria, että niitä rahoja ei saa maksettua mitenkään.

Onhan pankeillakin rahaa. Ovat vaan lainanneet samat rahat lukemattomia kertoja uudestaan painamalla entteristä lisää rahaa ja niillä ihmiset sitten ostaneet asuntoja, autoja tai ryypänneet vaikka.

Joten siinä käy vähän semmoista, että kun talousjärjestelmä alkaa horjua niin pankit kun eivät ole enää niin vakavaraisia ja alkavat mennä nurin niin silloin sitten mennään sen konkurssilain mukaisesti, eli kynitään konkurssipesään kaikki mitä saadaan laittamalla lainatut rahat maksettavaksi. Eli jos jollain on vaikka 100000€ asuntolainaa niin ilman muuta sitä raha löytyy perstaskusta kun kaatuva pankki pistää ihan kaikilta lainat maksuun vaikka ulosottoteitse ja yrityksille konkurssiuhkaisena. Sitten ne loput saamiset mitä ei saa kerättyä myydään jollekin perintäfirmalle että saadaan kaikki massit kerättyä konkurssipesään ja taputeltua pois.

Siinä käynnistyy semmoinen jännä dominoefekti että ei sitten sieltä kaupasta saakkaan ruokaa. Se usko talouteen horjuu siitä kun suuria summia rahaa lainanneet oivaltaa että eivät saa rahojaan ikinä takaisin ja sitten kun se tapahtuu ja usko talouteen horjuu niin ihmiset rynnivät marketteihin ja vinguttavat luottokortit tappiin kahmimalla hyökkeitä niin paljon kuin ehtivät.

Siinä menee sitten oma aikansa ennen kuin sekaisin mennyt talous saadaan takaisin kuosiin ja tarvinnee jotain ruokalappuja ja poikkeustilaa.

Tästä syystä johtuen on erittäin huono idea olla tällä hetkellä henkilökohtaista velkaa tai lainatakausta yhtään mihinkään. Ne kannattaa hoidella nyt pois vielä kun ne korotkin on alhaiset. Talouden romahtaessa jos on velkaa, putoaa helposti toisen luokan kansalaiseksi. Jokuhan ne biljoonien eurojen velat kuitenkin maksaa eikö niin?

Samasta syystä itse rakennan sitä kotivarastoa joka kauppareissulla että on hyödykkeet kuukausiksi. Voi olla hyvä idea myös siksi jos sattuu tulemaan katovuotta toistamiseen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Ja jos joku hämärämies onnistuu kaapimaan tyhjästä luotua rahaa miljarditolkulla itselleen, mitä sekään merkitsee? Eihän hän saa siitä muuta kuin vamman sielulleen. "

Tuolla tyhjästä luodulla rahalla voi tilaisuuden tullen haalia reaaliomaisuutta, jolla on jo merkitystä moneenkin asiaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuolla tyhjästä luodulla rahalla voi tilaisuuden tullen haalia reaaliomaisuutta, jolla on jo merkitystä moneenkin asiaan."

Tuolla rahalla voi ostaa vaikka Suomen sähkönsiirtoverkon ja noukkia siitä jatkuvaa rahavirtaa maailman tappiin.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Kun rahaa luodaan tyhjästä, niin miksi se ei johda hyperinflaatioon?
Kysyy nimimerkki epätietoinen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä kysymys, jota minäkin ihmettelin. Toivon mukaan joku viisaampi myös vastaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllä se aikanaan johtaakin, kunhan vain sopiva tricker posauttaa limsapullon ulos happoineen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #23

#23.
Juuri näin.
Kaikilla "suuntauksilla" ja harhoilla on hintansa.
Tästä "rahan riemujuhlasta" maksetaan vielä. Mutta maksajat ovat väärät ihmiset. Hyötyjät ovat hyötynsä saaneet, osa saa pitää, ja lisääkin hyötyjään. Osa menettää osan voitoistaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Pyramiidi pysyy pystyssä siihen asti, kunnes riittävän moni oivaltaa asiantilan, silkkoa sisällä.
Pankkijonoista alle neljännes kerkiää tyhjentämään tilinsä ennen, kuin luukulle ilmestyy tiedote asiakkaille:" Rahat tilapäisesti loppu, ehkä lopullisestikin. Kiitos, näkemiin ja hyvää päivän jatkoa".

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Inflaatio on reaalitalouden käsite. Palkkojen ja tavaroiden hinnannousu on inflaatiota, mutta finanssituotemarkkinoille sen käsitteen vaikutus ei ulotu ja niin ollen pääomamarkkinoiden inflaatiota ei voi olla. Toki rahatuotteiden hinnannousu on inflaatiota itseään, mutta kun sitä ei ole käsitelöity, inflaatiota ei ole. Finanssitalouden tosiasiallisella inflaatiolla ei ole ylärajaa ja finanssituotteiden hinnannousun merkitys on kansantaloustieteen sokea täplä. Se tekee kaikista ennusteista epätarkkoja, eikä esimerkiksi romahdusta osata ennustaa.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Jos rahaa voidaan "luoda tyhjästä", niin eikö samalla tavalla tämän käänteisoperaatiokin ole mahdollista eli poistetaan rahaa olemasta? Mikä estää? Tehdään vain tietokoneen näppäimistöllä toinen toisensa tasapainottavat toimet EKP:n taseeseen ja saadaan vaikkapa Suomen valtiovelka EKP:lle katoamaan "bittiavaruuteen".

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Niin tai näin, pankeille jaettavaa rahaa ei ilmeisestikään päädy erityisen runsaasti reaalitalouteen ja kiertoon mm. palkkojen kautta. Suuri osa rahoista jää suurivolyymiseen spekulatiiviseen finanssitalouteen. Syntyy ruletti-ilmiö siten, että pelipöydälle kertyy valtavia potteja, vaikka itse ruletissa pyörii vain vähäarvoinen marmorikuula, jonka kohtalolla spekuloidaan. Materiaalisen lisäarvon tuottaminen jää sivurooliin.

Voidaan myös mainita nk. ’trickle down’-ilmiö, joka on ollut yksi uusliberalistien levittämä myytti, jonka mukaan rikkaille päätyvä raha leviää aikanaan myös köyhempien käyttöön sitä runsaammin, mitä enemmän sitä rikkaille kertyy. Ilmiö ei kuitenkaan tunnu oikein toimivan ja rahat katoavat jonnekin joko finanssikeinotteluun tai offshore-tileille verottajan ja palkansaajan ulottumattomiin. Reaalitalouteen ei siten päädy riittävästi rahaa. Palkkojen osuuden vähentymistä on kompensoitu kehittelemällä joustava kulutusluottojärjestelmä sekä jättimäiset, ilman ennakkosäästämistä otettavat asuntolainat. Vanhanaikainen menetelmä eli fordismi, jossa kapitalistit maksoivat työläisille kunnon palkkoja, on kuitenkin unohdettu

Se lienee varmaa, että muodikas työvoiman halpuuttaminen ei ainakaan elvytä reaalitaloutta, vaan jättää rahaa yhä enemmän kiertoon finanssitalouteen, mikä myös kohottaa arvopaperistettavien reaaliomaisuuksien arvoja. Finanssitalouden ja reaalitalouden kohtaamispisteet vaikkapa asuntojen lainakuluissa, vuokrissa tai yksityistetyn terveydenhuollon kuluissa tulevat aina vain hankalimmiksi hoitaa työväestön kannalta. Sitten kun yksityisten ihmisten tai yritysten lainoja ja velkoja jää riittävästi hoitamatta mm. palkkojen kehnon arvon takia suhteessa pääomaan, niin koko järjestelmä voi romahtaa ja on historiassa romahtanutkin.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

..juu, kiitos Esko valaisusta. Minulle tavis- keskiluokan edustajalle tästä on ollut pelkkää hyötyä kun esim Fortumilta tilasin tarjouskampanjan aurinkopanelit omakotitalon katolle ja ihmettelin että hinta oli sama heidän lainallaan ( koroton ja kuluton 3 vee rahoitus).. ja käteishinta oli sama..eivät edellyttäneet edes asiakkuutta..mutta jos raha on heille ilmaista, niin eihän siitä tietysti tarvitse asiakkaaltakaan mitään pyytää..sama kuvio kai on noissa uusien älykännyköiden myynnissä kun kk maksu on 10 euroa ja maksuaika 3 vuotta..ja kätteishinta sama..pääasia että tavaraa myydään..ettei kupla puhkea?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se laina on kuluton ja koroton vain sen vuoksi,että tilastollisesti moni ei maksa sitä 3 vuoden aikana ja keskimäärin siitä saa enemmän korkoa sen jälkeen kuin makuuttamalla rahojaan tilillä tai huonossa sijoituskohteessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitähän tästä seuraa, kun italialaiset ovat nyt päättäneet lujasti kasvattaa alijäämäänsä ja velkaantua vauhdikkaasti lisää. Maahan on sikäli eräs Euroopan vauraimmista, jossa yksityinen velkaantuminen on Euroopan alhaisimpia.

EKP:n Italian saatavat taitavat olla nyt puolen biljoonan euron luokkaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kansa lihoo ja vaurastuu ja äänestää vaaleissa nyt voimassa olevaa hallitusta. Jatkuu kunnes rahahanat Italiaan suljetaan ja EKP joutuu kerjuulle. Eikä se haittaa sekään mitään Italiassa. Kyllä niillä piisaa kansallisvarallisuutta.

EU uskovaiset eivät aikanaan pistäneet Italiaa omalle liiralle siinä vaiheessa, kun se oli mahdollista. Piti vaan suojella EU:n finanssi ja pankkilaitoksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siitä huolimatta italialaiset ovat varsin rikkaita ja syövät Euroopan parasta ruokaa. Tyylitajukin on aina ollut kämmenellä.

Velka on toki vain velanantajien ongelma tässä tapauksessa.

EKP: taseessa n. 500 miljardia euroa Italiaa...

Sattumalta Ranska taitaa olla se rahaliiton suurin kusettaja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olen itse teoretisoinut, että mikä tahansa sota olisi voitettavissa Barnaken mallin mukaan toimien siten, että sodan kustannuksiksi arvioitu rahamäärä, noin 5-10 miljoonaa euroa vuorokaudessa pudotettaisiin vallattavaan maahan, ei pommien, vaan seteleiden muodossa.

Mikään valtio ei ole koskaan saanut varakkainta eliittiään etulinjan poteroihin. Koska kurjalistoa ei enää olisi, ei olisi myöskään aseellista vastarintaa sotilaiden häipyessä rahoineen muille maille.

"Ben Bernanken mallin mukaan, rahat kansalle!-liike olisi toteuttanut rahanjaon kansalle niin, että olisi pantu helikopterit pudottamaan seteleitä niiden kerääjien vapaaseen käyttöön. Odotettiin, että kansalaisten ostovoima lisääntyisi ja talous elpyisi."

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000260458.html

En minäkään lähtisi rintamalle, jos rahaa olisi niin ettei paskalle taivu.

Toisaalta...Venäjällä Bernaken mallin mukaan jaettu omaisuus päätyi pika pikaa gangsterien haltuun. 9mm patruunan ostovoima osoittautui melkoisen suureksi olosuhteissa, joissa henki oli halpaa. Moni nykyinen oligarkki onkin entinen mafioso.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Irakin sota maksoi Yhdysvalloille kolme biljoonaa dollaria eli siis kolme miljoonaa miljoonaa. Jos tämä raha olisi jaettu tasan Irakin kansalle, siis 40 miljoonalle ihmiselle, jokaiselle olisi riittänyt 75 tuhatta dollaria. Ainakin tästä voi päätellä, että ihmiskunnan typeryydellä ei ole mitään rajoja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Irakin sodan tarkoitus olikin saada varmistettua se, että öljyä tulee jatkossakin halvalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vainikka - linkki Irakin sodan aiheuttamiin kustannuksiin jenkkiläiselle veronmaksajalle kommenttisi uskottavuuden kannalta ?

Google ei taida tukea kommenttiasi.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka Vastaus kommenttiin #28

Linkki on Kososen kommentissa, jota kommentoin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #34

Niinpä olikin. Tosin kokonaishinnalle on olemassa paljon monia muitakin arvioita.

Sikäli jenkit vain siirtelivät rahaeriä omasta taskusta toiseen omaan taskuun, joten liittovaltion meno oli toisen tulo.

Käyttäjän SamuliKetola kuva
Samuli Ketola

Esko Seppänen - Kysymys a) mikä on sopiva aikataulu ottaa oma eurolle rinnakkainen raha ja valuutta käyttöön? Kysymys b) voidaanko rahan arvo sitoa yhteiskunnallisesti välttämättömään työaikaan?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rahaa luodaan tyhjästä.
Tyhjästä luotua rahaa ei peruta, eikä mitätöidä. Sen omistaa aina joku. Mutta jo aikaa sitten suuret velalliset lakkasivat maksamasta velkojaan "takaisin", velkaa hoidetaan uudella velalla.

Mutta miksi sitten jotkut joutuvat maksamaan korkoineen ja perintäkuluineen kaikki velkansa?
Koska pieniä. Liian pieniä.
Tämän virallisesti hyväksytyn ja valvojien valvoman järjestyksen mukaan kaikkien pitäisi maksimoida velanottonsa ja päästä tilaan, jossa voi imeä lisää velkaa entisten "hoitoon".
Ad absurdum.
Silti jotkut uskovat tähän kuin kallioon.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Miksi emme itse luo "rahaa" tyhjästä? Miksi rahanluonti on siirretty liikepankkien oikeudeksi? Euroon siirryttäessä rahapolitiikka (ja sitä myöden muukin politiikka) annettiin pankkien armeliaisuuden varaan. Tämäkö on sitä haluttua demokratiaa, jossa äänestämme päättäjiä, jotka joutuvat kysymään muilta, että onko meillä varaa tähän? Keinottelussa pyörii valtavat summat rahaa, kun sitä ei saada siirrettyä reaalitalouteen mitenkään. Spekulatiivisiin arvoihin on helpompi pumpata ilmaa kuin reaalitalouteen. Raha on uusi uskonto.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#32.
Hyvä kysymys, olennainen.
Koska olemme luovuttaneet rahavallan keskuspankeille, noille ei-vaaleissa valituille rahamagnaateille, jotka ovat uskossaan lujina jatkoluovuttaneet rahan tekemisen ihmeellisen kultasauvan liikepankeille ja investointipankeille, jotka ovat iso Casino.
Raha on uskon varainen asia, ja rahan luominen on alkemiaan vertautuva iso huijaus, johon kaikki uskomme. Kuka vähemmän, kuka enemmän.
Riittää, kun velallisen saamaa "luomarahaa" vastaanottava taho uskoo rahaan ja sen voimaan.
In Fiction We Trust.
Niin kauan tämä pelaa ja rulettaa, kuin usko on vallalla.
Kun usko kupsahtaa, kaatuvat kulissit.

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Samuli K.
a) Sopivaa ajankohtaa ei ole. Olemme kiinni eurossa kuin täi tervassa, ja sitä pääsee irti vain kun irtaudutaan isolla joukolla. Englannin Brexit on esimerkki epäonnistuneesta lähdöstä, ja se ei edes ollut rahaliiton jäsen siitä seuraavine erityisongelmineen, jotka liittyvät uuden rahan määrään ja arvoon sekä uuden valuutan hyväksyntään muissa maissa.
b) Marxin käsite tavaroiden valmistuksen yhteiskunnallisesti välttämättömästä työajasta ei minun mielestäni toimi nykyaikaisessa automatisoidussa ja rationalisoidussa tavarantuotannossa. Se oli Marxilta hyvä avaus, mutta 200 vuotta sen käsitteen "löytymisestä" on tehnyt tehtävänsä: se käsite on vanhentunut kuvaamaan todellisuutta.

Jari O. Rahanluonti ei ole pelkästään liikepankkien oikeus. Meillä kaikilla on kyky luoda rahaa tyhjästä, mutta meidän luomallamme rahalla ei ole sen olemassaoloon tarvittavaa uskottavuutta. Sen osoittaa bitcoinin esimerkki. Se on ns. kryptovaluutta, joka jokaiselle asiaa ulkopuolelta katsoen seuraavalle on sähköinen pyramidihuijaus. Se kuluttaa valtavat määrät sähköä ja tulee sitä kautta liian kalliiksi omasta rahasta haaveksijoille.

Ongelma on se valtava kuilu, joka erottaa toisistaan reaalitalouden ja finanssitalouden rahan arvon. Tämä kuilu on syntynyt näiden talouksien ominaispiirteistä: reaalitalous toimii rahalla, jolla on elimellinen yhteys tavarantuotantoon, kun taas finanssitalous tuottaa vain rahaa rahan itsensä takia.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kärjistän ja yksinkertaistan, anteeksi se.

Ajatellaan niin, että minä olen kuningas joka määrään valtakunnassani kaikesta väkivaltakoneiston kautta. Minä voin ”ryöstää” kansalta kaiken haluamani. Voin ottaa viljaa taikka kotieläimiä. Kansa kapinoi liiallista takavarikointiani vastaan. Keksin alkaa painamaan rahaa, jota jokaisen on hankittava haluamieni verojen maksuun. Raha lähtee pyörittämään yhteiskuntaa. Mikäli verotan liikaa, niin taas kansa kapinoi. Mitä enemmän kansa työskentelee ja yrittää, niin sitä enemmän voin hyötyä tuosta toiminnasta. Sallin jopa pankkitoiminnan.

Yhteiskunta kasvaa ja liiketoiminta kukoistaa, mutta minä kuninkaana kerään siitä liian ison osan. Kansa kapinoi ja muodostaa tasavallan, jossa valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Kuninkaan kassasta muodostetaan maan keskuspankki, joka määrittää rahapolitiikkaa. Ympäristö muuttuu ja sopeutuminen vaatii jatkuvia devalvointeja.

Ongelmaan keksitään ratkaisu, muodostetaan EU ja yhteinen raha euro. EKP on täysin riippumaton hallituksista tai muista viranomaisista. EKP ei myöskään saa suoraan lainoittaa julkista sektoria, mikä suojaa sitä julkishallinnon vaikuttamisyrityksiltä.Rahapolitiikka vietiin pois valtioilta ja samalla valtiot asetettiin markkinavoimien arvioitaviksi, kuten liikeyrityksetkin.

Kuninkaan valta rahaan vietiin. Oman maan valta rahaan vietiin. Nyt rahaa kinutaan markkinoilla toimivilta liikepankeilta, joita valtioiden pitää myös valvoa poliittisen tehtävänsä mukaisesti. Kuka tässä nyt oikein valvoo ja ketä, miten haluttua politiikkaa voidaan toteuttaa?

Kohta halutaan poistaa koko käteinen. Lainaan tähän loppuun Ville Iivarisen kirjasta RAHA sivun 273 tekstiä.

”Seuraava suuri muutos rahassa tulee olemaan käteisestä luopuminen. Ihmisiltä tullaan viemään kaikki riippumattomuus pankeista ja kaikki yksityisyys rahankäytössä. Ihmiselämä tullaan alistamaan pankkitilien totaaliseen kontrolliin ja pankit tullaan siirtämään pysyvästi rahankäyttäjien ulottumattomiin. Kun rahaa ei ole enää mahdollista saada pankeista ulos, talletuksista tullaan maksamaan pankeille korkoa aivan kuten lainoista. Negatiivisia talletuskorkoja tullaan sanomaan tehokkaammaksi rahapolitiikaksi.”

”Ihmiset tulevat lopulta olemaan täydellisesti orjuutettuja ja heidän orjuuttaan tullaan sanomaan vapaudeksi.”

Voiko tuota paremmin sanoa? Kuka silloin hallitsee totaalisesti, eikä pelkästään rahaa?

Käyttäjän SamuliKetola kuva
Samuli Ketola

Esko Seppänen, olen samaa mieltä tuosta, että eurosta irtaantuminen on vaikeaa ja että myös Brexit neuvotteluja käydään niin kauan, kuin brittien enemmistö alistuu. Minusta oman kansallisen rinnakkaisen valutan ottamisen aikataulu voisi olla heti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen kun saadaan vasemmiston ja demokraattien muodostaman eduskunta ja hallitus tämän oikeistohallinnon jälkeen :)

Mikä sitten on rahan arvo, jos se ei ole ”tyhjästä”, on mielestäni edelleen mielenkiintoinen kysymys? Jos ei jäädä aikaan 200 vuotta sitten, vaan tullaan nyt hieman avarammin nykytodellisuuteen.

Tavaratuotannon rinnalle on syntynyt huomattava palvelutuotanto. Opiskelusta on tullut kokopäiväistä työtä. Nykyisaikainen teknologia antaa mahdollisuuden vaihtaa esimerkiksi kuuden tunnin "työpanos" millä tahansa noista sektoreista vastaavasti hyödykkeisiin markkinoilla.

Kuuden tunnin, yhteiskunnallisesti välttämätön työaika ja työnjako kuvaa sitä mitä reaalitaloudessa juuri nyt tapahtuu. Minuakin kiinnostaa tietää ja seurata mieluummin reaalitaloutta kuin pörssikursseja ;)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Se rahan arvo perustuu ihmisten uskoon sen arvolle.

Eurosta irtautuminen on itseasiassa hyvin yksinkertaista. Käy maksamalla euromuotoiset valtion velat pois ja niihin sopivat pääomat saadaan eläkerahastoista.

Sitten markka kellumaan ja huomataan että sillä ei oikeasti ole muualla maailmassa oikein mitään arvoa kun niitä käyttää vain muutama miljoona ihmistä. Siksi ne euromuotoiset velat pitäis maksaa enste pois oma valuutta on niin heikko.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Rahanluonti ei ole pelkästään liikepankkien oikeus."

Kyllä se nykyisin on. Liikepankit luovat "rahaa" ja edes keskuspankki (EKP) ei pysty asialle juurikaan mitään muuta, kun myötäilemään menettelyä.

Minusta on merkillistä, että tätä pankkien valtaa yli poliitikkojen ei edes ymmärretä kyseenalaistaa. Miksi näin Esko?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Vuodesta 1971 lähtien käytössä olevassa fiat-velkarahajärjestelmässä rahan vastineena on julkinen ja yksityinen velka. Järjestelmä toimii mikäli velat hoidetaan, muutoin ei.

Yksityisten liikepankkien holtiton luotonluonti (subrime- ja eurokriisi) on johtanut siihen, että keskuspankit joutuivat tulemaan hätiin pelastamaan pankkeja ja nyt huonot velat ovat puolestaan keskuspankkien niskoilla.

Keskuspankit yrittävät nollakoroilla ja "määrällisellä elvytyksellä" (= velkakirjojen korkosupressio, QE, LTRO) saada aikaan talouskasvua, mikä mahdollistaisi huonojen velkojen takaisinmaksun. Todellisuudessa näin ei tule tapahtumaan, vaan velka- ja assetkupla-ongelmat vain pahenevat entisestään.

Tarttis siis "tehrä jottain": purkaa euroalue sekä tehdä pankki- ja rahauudistus.

Todellisuudessa ongelmia ei tulla myöntämään, eikä niille tulla tekemään mitään ts. kriisiin kannattaa alkaa varautua.

--

Hyvä startti rahajuttuihin on Ville Iivarisen "Raha"-teos:

https://intokustannus.fi/kirja/raha/

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

..vielä lisäystä:

Lyhesti tiivistettynä: Kokonaisvelkaantuminen on pakko pitää käynnissä keinolla millä hyvänsä, sillä mikäli velan kasvu taittuu ajaudutaan taantumaan ja huonot velat alkavat kaatua niskaan.

USA:ssa on korkoja kyllä nostettu, mutta sen vastapainona on aloitettu massiivinen julkinen elvytys (n. 1000 mrd/v, 5%/BKT) kokonaisvelkaantumisen jatkamiseksi.

Jokatap. kaikki kivet ja kannot tullaan kyllä kääntämään, mutta varsinaisiin ongelmiin ei tulla tarttumaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset