eskoseppanen

Punapääoman paluu miljardikantaan

 

 

Tässä kirjoituksessa kerron suomalaisen ay-liikkeen ylösnousemuksesta uuteen punapääoman aikaan. Ensimmäinen miljardi on jo koossa ja seuraava odottaa jo valmiissa virtuaalisessa muodossa kypsymistään. Miljardien juuret ovat Kojamo-nimisessä yhtiössä. Kojamo on koiraslohi, lohikuningas, joka ei ui vastavirtaan kansainvälisen kapitalismin meressä.

 

Kojamo Oyj pörssiin

 

Kojamo Oyj hakeutui viime kesänä pörssiyhtiöksi. Pörssiin pano eli yhtiön ottaminen osakkeiden Helsingin amerikkalaisomisteisen pörssin osto- ja myyntilistalle voidaan toteuttaa kahdella tavalla:

 

1) Yhtiö toteuttaa osakeannin, jossa lasketaan julkiseen myyntiin uusia osakkeita. Niiden myynnistä saatavat rahat jäävät yhtiölle. Kojamo sai sillä tavalla omaan käyttönsä 150 miljoonaa euroa.

2) Omistajat myyvät salkuistaan vanhoja osakkeita uusille ostajille. Niiden myynnistä rahat jäävät myyjille. Kojamon suuriin omistajiin kuuluvat ay-liitot saivat sillä tavalla yhteensä 400 miljoonaa euroa uutta verotonta rahaa. Kaikki ammattiliittojen pörssivoitot ovat verottomia.

 

Kojamoa avusti osakkeiden pörssittämisessä – tietysti hulvattoman suurta korvausta vastaan – kaksi amerikkalaista investointipankkia kaiken maailman pankkikeinottelijoiden pahimmasta päästä: Goldman Sachs ja JP Morgan. Ne molemmat on usein yllätetty globaalitalouden rikospaikoilta, ja niille määrätyt sakot liikkuvat miljardeissa dollareissa.

 

Kun ay-liike möi Kojamon pörssittämisen yhteydessä osakkeitaan, on tyystin vaiettu se, keitä olivat ostajat.

 

Yhtiön osakkeenomistajien nimilistalta puuttuu 23 % osakkeista. Ne oli ostettu listautumisannissa ulkomaille. Ostajien nimet oli kätketty hallintarekistereihin. Lähes 90 % kaikista ammattiliittojen listautumisannissa myyydyistä osakeista oli mennyt ulkomaille. Niiden ainoa tuntomerkki on, että niiden ostoa olivat ilmeisesti suositelleet Goldman Sachsin ja JP Morganin ja vähän kai myös Nordean miehet kavereilleen, jotka eivät pelkää korottaa vuokriia niin korkealle kuin ne suinkin nousevat.

 

VVO:n porvarillisen ”kaverin” entisen Sato-konsernin osakkeiden enemmistö on jo myyty ruotsalaiselle kiinteistöyhtiölle. Kojamossakin ulkomaisen omistuksen sokkeli on jo valettu. Kysyn, miten on selitettävissä se, että suomalaisten vuokra-asunto yhtiöiden omistaminen on kannattavaa ulkomaalaisille mutta ei ole kannattavaa suomalaisille? Että ulkomaalaiset omistajat ostavat Suomesta pois sairaalat, hoitokodit, terveyskeskukset ja tässä tapauksessa entisten Sato- ja VVO-yhtiöiden kymmenet tuhannet vuokra-asunnot, on käsittämätöntä. Mikä meihin on mennyt?

 

Tämän kappaleen teksti on uusittu: ­­Kojamon pörssittämiseen liittyneiden vanhojen osakkeiden myynnissä Teollisuusliiton osakkeet tuottivat sille Taloussanomien mukaan 57 verotonta miljoonaa. JHL nettosi yhdessä Rakennusliiton kanssa kolmisenkymmentä miljoonaa kumpainenkin, ja muista suurimmista ay-­omistajista OAJ, Pro ja Pam saivat  noin 26 miljoonaa kukin.

 

Osakkeiden käypä arvo ja pörssiarvo

 

Kojamo laskee kiinteistöomistuksensa markkina-arvon 5 miljardiksi (5 000 000 000) euroksi.

 

Yhtiön kaikkien osakkeiden pörssiarvo (maanantain 26.11.2018 pörssikurssin 9,05 euron mukaan) on lähes 2,3 miljardia euroa, josta viidentoista ammattiliiton osuus on runsaat miljardi euroa. Niin ollen ammattiliitoilla on 400 miljoonaa jo taskussa ja sen lisäksi iso virtuaalinen paisti kypsymässä Kojamossa ulkomaalaista finanssikapitalismia ja rahavaltaa edustavien omistajien kanssa.

 

Kun Kojamon itsensä arvion mukaan sen omaisuuden käypä arvo on tuo 5 miljardia, mikä mahtaa olla selitys sille, että kaikkien osakkeiden pörssiarvo on vain puolet siitä? Selitys on, että uudet omistajat ovat saaneet vanhaa omaisuutta halvalla. Tilaa osakekurssin nousulle on yhtiön valmiin omaisuuden osalta aina 5 miljardiin euroon saakka. Sille vedätykselle pörssi tarjoaa ulkoiset puitteet ja lopun hoitaa Suomen osakeyhtilaki, jonka mukaan (§ 5) "yhtiön toiminnan tarkoituksena on ennen muuta tuottaa voittoa osakkeenomistajille".

 

Voidaan vienosti kysyä, mihin yksittäiset liitot käyttävät käteisrahaksi muutetut kymmenet miljoonat eurot?

 

Irtonaista rahaa on nyt niillä kassassa niin paljon, että sen ainoaksi käyttötarkoitukseksi jää vain sen määrän kasvattaminen kansainvälisessä osinkojen, korkojen, optioiden ja muiden finanssituotteiden kaupankäynnissä. Siihen tarkoitukseen voidaan käyttää myös kymmenien tuhansien suomalaisten vuokralaisten vuokrankorotukset. Vuokratulot säilyvät, vaikka pörssikuplat puhkeavat.

 

Kelan asumistuki vuotaa

 

Kojamo Oyj toimii pörssiyhtiönä niin kuin mikä tahansa muukin kapitalismilainen toimitsijajoukko. Sen ammattiliittolaiset ystävät lobbaavat isolla ammattitaidolla valtion suuntaan rakennus- ja asumistukirahojen lisäämistarpeet. Se nostaa sosiaalisin perustein määräytyneet pienituloisten vuokralaistensa vuokrat ketään säälimättä markkinavuokrien tasolle tai tekee niistä vuokramarkkinoilla perittävien vuokrien tason. Se jakaa vuokrankorotusten tuottamat isot voitot osinkoina omistajilleen.

 

Asuntobisnes on noista lähtökohdista erittäin tuottava sijoitus- ja omistuskohde.

 

Erittäin merkittävä tuoton takaaja alalla toimiville vuokranantajille on Kela, jolta kaikkiaan 860 000 suomalaista (mukaan lukien maahanmuuttajat) on saanut asumisapua. Asumistuen tarkkaa kokonaismäärää ei ole mahdollista budjetoida ennakolta, ja vasta vuoden lopussa Kelallekin selviää, paljonko sitä on tullut maksetuksi.

 

Kun vielä kymmenen vuotta sitten asumistuen kokonaismäärä oli 1 miljardi euroa vuodessa, viime vuonna Kela jakoi sitä 2 miljardia euroa. Tänä vuonna tuo luku lienee noussut sitä selvästi korkeammaksi, mahdollisesti jopa 2.5 miljardiin.

 

Vuokra-asumisen tukemiseen tarkoitettu vuokralaisen asumistuki on tosiasiallisesti vuokranantajatukea! Osa rahoista menee suoraan vuokranantajien tileille eivätkä vuokralaiset näe niistä edes vilahdusta pankkitiliensä rattona.

 

Kun vuokranantajat tietävät, että jaossa on yli kahden miljardin potti ilmaista ja irtonaista rahaa, joka parantaa vuokalaisten vuokranmaksukykyä, he ottavat ne rahat itselleen korottamalla vuokria. Sillä tavalla tämä tuki nostaa koko maassa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä vuokratasoa että pienasuntojen myyntihintoja (sijoittajien ostellessa markkinoilta lisäasuntoja vuokrattavaksi tarjolla olevalla hyvällä tuotolla).

 

Sen lisäksi asumiselle annetaan tukea toimeentulotuen asumisosassa, mutta siitä maksettavan tuen määrä salataan totaalisesti. Kun vielä sen lisäksi monet kunnat maksavat vuokria kunnallisen toimeentulotuen asumisosassa, myös sen tuen suuruus vaietaan.

 

Täysin käsittämätöntä on sekin, että valtio ja kunnat takaavat vuokra-asuntojen vuokrien maksun niille vuokranantajille, joiden vuokralaiset eivät halua tai kykene maksamaan sovittuja vuokria heidän asuntonsa omistaville yhtiöille.

 

Julkisen vallan vuokra-asumiseen antamat tuet ovat yksi maamme salatuimpia tukikohteita. Vaikuttaa siltä, että kukaan ympäristöministeriön tai minkään muunkaan muun ministeriön virkamies ei osaa tai ei halua kertoa, kuin paljon valtio (ml. Kela) ja kunnat maksavat näitä tukia vuosittain.

 

On myös käsittämätöntä se, että tukia maksetaan riippumatta vuokra-asuntojen erilaisista neliövuokrista. Siinä avautuu liian helppo reitti väärinkäytöksiin ja jopa petoksiin saakka.

 

Kymmenen vuoden pysähtyneisyyden ajan päätyttyä – ja uuden rakennusalan taantuman jo ollessa putkessa – Helsingin seudulla on käynnissä rakennusbuumi. Monet suurten ja varmojen voittojen tavoittelijat rynnivät ulkomailta Suomeen perimään vuokralaisilta vuokria, jotka tuottavat vuokranantajille niin isoja voittoja, että tänne kannattaa tulla. Se luo uusien asuntoinvestointien tarpeen. Kun valtiovalta tukee vuokrien korotuksia ja maksaa niitä vuokralaisten puolesta, se on paras vuokratakuu, jonka vain Suomessa voi saada.

 

Mitä markkinataloutta tämä tällainen on?

 

Punapääoman uudet miljardit

 

Suomen ammattiyhdistysliikkeellä on nyt koossa ensimmäinen miljardi käypää rahaa. Sen ovat omalta osaltaan kustantaneet jäsenet jäsenmaksuillaan ja entisen VVO:n vuokralaiset.

 

Jos tästä ”helposta” miljardista jäi iso vaihde ja kova vauhti päälle, jos ay-liikkeellä ei ole mitään lajia sosiaalista omaatuntoa ja jos vielä Kelalla riittää julkista rahaa vuokralaisten asumistuen maksamiseen vuokranantajien vuokrankorotusten käyteaineeksi, myös Kojamon ulkomaiset osakkeenomistajat saavat osinkonsa ajallaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Suomen ammattiyhdistysliikkeellä on nyt koossa ensimmäinen miljardi käypää rahaa. Sen ovat omalta osaltaan kustantaneet jäsenet jäsenmaksuillaan ja entisen VVO:n vuokralaiset."

------
Eikö tuohon arvoisan blogistin pitäisi lisätä myös veronmaksajat ay-jäsenmaksun verovähennyksen kautta.

--

Niin, nuoremmat lukijat eivät kaikki varmaan muista Rakennuskunta Hakan, Kansa-Yhtiöiden, STS-Pankin, Siltapankin, Op-Yhteistuen, OTK:n ja E-säästökassojen ym. historiaa aikaisemmasta punapääoman haaksirikossa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kirjoitus on ihan ok, mutta nuo ay-maksujen verovähennysoikeudesta marisijat "unohtavat" aina sen, että myös firmat vähentävät ties minkä kissanristiäisporukoiden jäsenmaksunsa verotuksessa.

Ay-verovähennysoikeus voidaan poistaa heti kun yhtiöiltä poistetaan iso osa niiden verovähennysoikeuksista – niitä kun riittää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olipa osuva ja tarpeellinen kirjoitus. Yksi ydinkohdista lienee tässä "Kun vielä kymmenen vuotta sitten asumistuen kokonaismäärä oli 1 miljardi euroa vuodessa, viime vuonna Kela jakoi sitä 2 miljardia euroa. Tänä vuonna tuo luku lienee noussut sitä selvästi korkeammaksi, mahdollisesti jopa 2.5 miljardiin". Kun yhdistää tämän vuokra-asuntobisneksen ja asumistukien paisumisen, on pikkuinen ihme, jos epäilyt mittävästä korruptiosta eivät ala herätä.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Hei,

kysymys blogin luvuista. Kirjoitat: "Kojamon osakkeiden ensimyynnissä Teollisuusliiton osakkeet tuottivat sille 92 verotonta miljoonaa. JHL nettosi 50 miljoonaa, Rakennusliitto 48 miljoonaa sekä Pam, Pro ja OAJ kukin 43 miljoonaa euroa."

Mistä nämä luvut ovat peräisin? Nämä luvuthan olivat esillä ennen listautumista ja olivat tuottoja siinä tapauksessa, jos omistajat myyvät enimmäismäärän osakkeita ja osakkeen arvo on hintavälin huipussa. (Tässä https://www.rakennuslehti.fi/2018/06/ay-liike-rika...)

Kuitenkaan omistajat eivät myyneet enimmäismäärää. Taloussanomat on kertonut, että esimerkiksi Teollisuusliitto tienasi lähes 57 miljoonaa euroa ja esimerkiksi JHL 30,7 miljoonaa. (Ei siis 92 ja 50 miljoonaa, kuten kirjoitat.) https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005727936....

Salkunrakentajasta: "Yhtiön vanhat omistajat päätyivät myymään vähimmäismäärän eli 39 miljoonaa osaketta. Enintään omistajat olisivat voineet myydä yhteensä 54 miljoonaa osaketta." Ja: "Listautumisannissa tarjottavien osakkeiden lopulliseksi hinnaksi tuli 8,50 euroa, mikä on yhtiön ennakoiman hintahaarukan alapäässä. Alustava hintaväli oli 8,50–10,00 euroa osakkeelta." https://www.salkunrakentaja.fi/2018/06/kojamo-list...

t. Jenni / US

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Noilla summilla eivät ay-liitot ole saaneet 407 miljoonan bruttovaroja. Onko sinulla käsitystä siitä, mistä tämä 407 miljoonaa ay-liitoille sitten koostuu?

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

No ei, siksi kysyinkin tästä tarkemmin :) Voisitko avata mistä lähteistä summat peräisin?

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen Vastaus kommenttiin #7

Minä laskin ne itse. Poistin luvut tekstistä ja selvitän oikeita lukuja.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

"Vuokra-asumisen tukemiseen tarkoitettu vuokralaisen asumistuki on tosiasiallisesti vuokranantajatukea! Osa rahoista menee suoraan vuokranantajien tileille eivätkä vuokralaiset näe niistä edes vilahdusta pankkitiliensä rattona."

Mutta hyvä Esko Seppänen asumistuen tarkoitus onkin että ne rahat päätyvät vuokranantajien tileille. Mikä tuossa niin pahaa on että tuen saaja itse ruksaa Kelan hakemuksissa tuen maksun ohjaaminen vuokranantajalle suoraan eikä tuen hakijalle? Tuohan on erinomainen varmistus molemmille osapuolille että ainakin osa vuokrarahoista menee siihen tarkoitukseen mihin ne pitääkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kait valtion tarkoitus ole toimia sijoittajen takuuumiehenä? Rakentakoon valtio ja kunnat omia asuntoja jos tarkoituksena on taata asumisoikeus köyhimmillekin, näinhän tehtiin (Arava) viime vuosisadan lopulla kun asuntonkantaa kaupungeissa lisättiin.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Juu, erinomainen varmistus, että yksityiset asuntosijoittajat voivat maksattaa asuntojaan asuntotuista, ei mene minun älyyni, että itse en saa työttömänä ollessani ainoasta omasta velkaisesta asunnosta samaa asumistukea, kuin joku toinen saa sijoitusasunnolleen vuokralaisen kautta, mahdollistetaan siis sijoittajien asuntojen velkojen lyhennykset ja maksut vuokralaisen asuntotuesta, mutta omaan asuntoosi et saa riittävästi tukea, et edes enää kunnon verovähennyksiä, sillä niitä on koko ajan pienennetty vuosi toisensa perään. Itse en ole suostunut vuokralle lähtemään, että joku muu saisi asuntoaan maksettua "ansaitsemillani asumistuella, jos en kerran itsekään saa samaa summaa tukea tilapäisen työttömyyden ollessa kyseessä ja itse ostettuun asuntoon. Ay-pomot voivat olla tienaajia Eskon selittämällä tavalla, mutta niin ovat yksityisetkin sijoittajat, jotka vuokraavat asuntojaan ja saavat vielä sossusta asunnon takuurahat tililleen vuokratessaan. Me muut sitten kärvistelemme työttöminä ollessamme velkojen kasvaessa, kun tuet eivät riitä mihinkään, kysynkin, miksi maksoin tälle maalle veroja useita vuosikymmeniä, kun apua ei tullut, kun sitä oli vailla?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Valitettavasti kansalaisten pitää opetella "pelin politiikkaa" kanssakäymisessään viranomaisten kanssa (etten sanoisi viranomaisia vastaan).

Löydä toinen työtön ja velkainen asunnonomistaja ja muuttakaa vuokralle toistenne asuntoihin. Jospa sitten saisitte täyden asumistuen ja voisitte maksattaa asuntonne sillä? (Jättäkää mööpelit paikalleen ja antakaa niiden sisältyä vuokraan; turha niitä on siirrellä. Ja tuskinpa viranomaiset sitäkään kovin tarkkaan valvoo, oletteko kylässä toistenne luona ja kuinka pitkään kerrallaan...)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ainoa lohtu on kuitenkin, että ay-liike tietenkin käyttää kapitalisteilta ansaitsemansa varat työväenluokan edunvalvontaan. Jos vaikka kyseiset liitot olisivat nyt valmiimpia taistelemaan meidän palkkasenttiemme ja muidenkin työsuhteen ehtojen puolesta

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

huorat kikattaa ja taksin ovet paukkuu ja yökerhot juhlii,,sekö on edunvalvontaa,,ay-herrojen persiiseen ne rahat valuu,ei edunvalvontaan !

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Nyt on kuitenkin kysymys niin isoista rahoista, ettei helposti löydy muita sellaisia rahaa kuluttavia edunvalvontakuluja kuin lakkojen kustantaminen. Hyvin harvoin lakotkaan aiheuttavat kymmenien miljoonien eurojen kuluja. Ay-liike on nyt rikas, missä on toki hyvätkin puolensa, mutta tällaiset rahasummat tarvitsevat myös erityistä hoitamista ja voittojen ja osinkojen kasvaessa aina entistä enemmän hoitamista. Toivoa sopii, että ay-johtajien pää kestää tilanteen, jossa kaikenlaista tekemistä ostetaan ulkoa eikä tehdä itse. Rikkaus nostaa itsetuntoa, mikä on hyvä asia, mutta helposti se myös johtaa ylimielisyyteen sitä köyhempää kansanosaa kohtaan, jolla ei ole omaa liittoa puolustamassa pienituloisten etua. Toivon, että ay-liikkeen johtoporras säilyttää suhteellisuudentajunsa oloissa, joissa rahaa riittää melkein mihin tahansa ja sitä tulee pankista niin kuin sähkö tulee töpselistä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mää toivon jotta ayliikeet herää vimeisel hetkel nyt kun viel nippanappa voivat semmoiseen . Jotta satsaisivat Suomalaisten 15-20 vuotiaitten koulutuksiin ja työelämään pääsyyn .

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olen kuullut vuokrantasausjärjestelmästä? Mahtanee olla jonkin asteista "köyhyyden" tasaamista? Kuka hyötyy? Kuka menettää?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ay-liike muunmuassa salaa sijoituskohteensa ! Ei ne niitä pankkitilillä pidä ! Kuinka paljon on veroparatiiseissa ja epäeettisissä kohteissa.

Liittojen, päinvastoin kuin säätiöiden, ei tarvitse julkaista taseitaan ja tuloslaskelmiaan. Siitä huolimatta, että ne saavat satojen miljoonien edestä verotukia.

Minä ihmettelen ay liikkeen ja tietysti myös vasemmiston samanaikaisia vaatimuksia verotuksen kiristämisestä ja sen valittamista, että raha karkaa veroparatiiseihin ja harmaaseen talouteen. Miksi sijoituksista voi tehdä julkisia. Sen tekevät eläkevakuutusyhtiöt samoinkuin valtio ja kunnat.

Veroparatiiseista puheen ollen ainoa todellinen veroparatiisi taitaa olla Hakaniemessä

Ammattiliitot eivät yleishyödyllisinä yhteisöinä maksa mitään veroja. Siis eivät myöskään sijoituksista saamistaan pääomatuloista.

Täällä joku jo ryhtyi tarmokkaasti toteamaan, että yritykset saavat tehdä verovähennyksiä liiketoimistaan. Niin saavat, mutta yritykset eivät ole veroista vapaita yleishyödyllisiä toimijoita. Yritykset maksavat tuloksestaan yhteisöveroa josta on vähennetty vähennyskelpoiset menot.

Juha Koo

Osa Kelan maksamista asumis- ym. tukirahoista palautuu takaisin pääomatuloverona,olen samaa mieltä,että vuokraajat käyttävät hyödyksi Kelan maksamia tukia.

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Osa siitä saattaa palautua, jos vuokranantajaon luonnollinen henkilö, mutta ei palaudu yhteisömuotoisen vuokranantajan pääomatuloverona, koska sellaista ei ole. Useimmat niistä vuokranantajista, jotka vievät asumistuen vuokralaisten suusta, ovat osanneet järjestää vuokratulonsa yhteisömuotoon, ja siinä tapahtuu tulonsiirto valtiolta vuokranantajalle. Aivan liian monet vuokranantajat valitsevat vuokralaisensa ja määräävät vuokran sillä perusteella, kuinka paljon asumistukea vuokraan sisältyy, ja sen he ottavat suoraan Kelalta ilman että tuki käy lainkaan vuokralaisen tilillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset