eskoseppanen

MInä ja muun maan mustikat

 

Ilma on tiheänä puhetta siitä, miten synnyinmaahamme tulee muista maista pakolaisia. He ovat usein ihmisiä, joita vainotaan heidän kotimaassaan. Minulle sopii, että heitä tulee myös Suomeen elämään tässä maassa tämän maan tavalla.

Vähän – tai itse asiassa ei ollenkaan – puhutaan siitä, miten isänmaahamme tulee ulkomailta sellaista rahaa, jonka omistajia ei vainota heidän kotimaassaan. Totta puhuen ei rahalla ole kotimaata eikä se elä koskaan missään maassa maan tavalla. Ottajat ottavat, ja monikansalliset rahastajat tuovat mukanaan omat sääntönsä suomalaisten totella.

Suomen hallitukset ovat myyneet näille maahantulijoille hirmuiseen alihintaan valtion omistuksessa ollutta teollista kansallisomaisuutta. On ilmeistä, että valtion puolelta ei ole tehty yhtäkään hyvää kauppaa.

Suomalaiset yksityisomistajat omasta puolestaan ovat myyneet ulkomaille kokonaisia yhtiöitä saadakseen aliverotettuja myyntivoittoja laiskojen päiviensä ratoksi.

On kummallista, että suomalaiset eivät osaa itse hallita edes autojen parkkihalleja, vaan monet niistäkin ovat ulkomaisessa omistuksessa. Kotikapitalistiemme laiskuutta ja saamattomuutta on se, että mikä kannattaa ulkomaalaisille, ei kannata suomalaisille. Meillä on ollut huono kapitalistionni.

 

Tuotetaan voittoa vaan ei vointia

 

Suomi heräsi tammikuun lopulla rajulla tavalla ulkomaalaisomistuksen todellisuuteen.

Kävi ilmi, että ulkomaiset sijoittajat olivat hoitaneet huonosti perustamiinsa tai ostamiinsa vanhuuden vastaanottokeskuksiin ohjatun senioriväestön hoivan. Heidän yhtiönsä olivat toteuttaneet täysimääräisesti Suomen osakeyhtiölain 5. pykälässä määritellyn osakeyhtiön tarkoituksen: ”Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.” Kokemus osoittaa, että pääsääntöisesti siitä ei ole määrätty toisin ja yhtiön tuotto menee aina osakkeenomistajille.

Maassamme on nyt aika puhua hoivakotien voitontavoittelusta niiden asujien voinnin kustanuksella. Sitä keskustelua ei yksikään puolue pääse vaalien alla pakoon eikä varsinkaan kokoomus. Se yrittää puolustaa ulkomaalaisomistajien keräämiä ja maasta ulosviemiä verottomia voittoja, ja se pitää yksityisten hoivakotien johdon ylisuuria palkoja ansaittuna tulona. Pian sekin huomaa, että minkään puolueen ei ole nyt vaalien alla mahdollista vastustaa hoivan laadun parantamista. Vasta vaalien jälkeen on taas tilaa sanojen syöntiin.

Kokoomuksen pyrkimys siirtää julkiset terveyspalvelut yksityisten yritysten kermankuorintaan ilmentää itsensä sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämiseen johtavassa ”sotessa”.

Sote on sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämisen eli terveyskapitalismin hyökkäyskalustoa sitä kuntien velvollisuutta vastaan, että jokaiselle kuntalaiselle järjestetään vanhana hoitopaikka.

Sote kaatunee niiden kokoomuslaisten lääkäreiden ulkoparlamentaariseen vastarintaan, jotka pitävät sairaita potilaina eivätkä pelkästään rahaa tuottavina asiakkaina.

 

Itsestään yksityistynyt hoiva

 

Suomessa on kuluneiden 30 vuoden aikana – ilman poliittisia päätöksiä – syntynyt julkisen vallan suurelta osin rahoittamana noin tuhannen hoivakodin rypäs sosiaalista eläkeläiselämää. Puolet tehostetusta palveluasumisesta on kolmen suuren ulkomaisen yhtiön käsissä. Suomeen ei ole Ruotsista tullut vain kristinusko vaan myös yksityiset hoivakodit.

Kolmesta ”suuresta” hoivayhtiöstä vanhusten huono hoito paljastui ensin Esperi Caressa. Yhtiön omistaja on brittiyhtiö Intermediate Capital Group.

Toisen ”suuren” oman vuosikertomuksen mukaan ”Mehiläinen Oy:n omistaa Mehiläinen Holding AB, jota hallinnoi ACTR 5Holding AB:n kautta Luxemburgiin rekisteröity Actor SCA, jossa päätösvaltaa käyttävät Tritonin ja KKR:n hallinnoimat rahastot.”

Kolmas ”suuri” on Suomen Attendo, josta ruotsalaisiksi luettavat sijoitusyhtiöt omistavat lähes 60 prosenttia.

Nämä yhtiöt tekevät hoivalla rahaa ja vievät rahat maasta ulos.

Suomi ei saa antaa ihmisten hoitoa kansainvälisen kapitalismin sosiaalisen tarkkuusammunnan maalitauluksi eikä keinottelun raha-automaatiksi. On säilytettävä sekä kansanterveys että hoiva kotimaisten poliitikkojen vastuualueena; paljon mihinkään muuhunhan kuin vastuun kantamiseen myös yksityisten yhtiöiden virheistä ei poliitikoille ole käyttöä.

Hoivayhtiöt kiertävät veroja tehdasteollisuuden menetelmin. Ne ottavat pääyhtiöiltään ulkomailta lainaa 12-15 prosentin korolla ja maksavat sitten näinä nollakorkojen aikoina tuloksestaan jättiläiskorot lainanantajalleen. Siitä ei silloin jää Suomeen verotettavaa tuloa.

Maamme ei saa näissä asioissa antaa osinkojen ja myyntivoittojen keräilijöille periksi niiden syödessä hoivakodeissa lesken leivät omaan rahanälkäänsä.

Ulkomaiset verojänikset ovat löytäneet Suomen verotuksesta porsaiden mentäviä reikiä verotuksen välttämiseksi. On kummallista, että Somi ei edes yritä lopettaa yhtiöiden, eikä vain hoivayhtiöiden, veronkiertoa ja rahojen poisvientiä  Suomesta ulkomaisiin veroparatiiseihin.

 

Kuka söi kesävoin?

 

Ulkomaisten omistajien voitontuotantovelvoitteen ohella hoivayhtiöiden johtajat ovat syöneet kuormasta. He ovat maksattaneet itselleen hirmupalkkioita huonontamalla hoivakotien asukkaiden palveluja rahojen säästämiseksi niiden ulkomaille tapahtuvaa siirtämistä varten. Nämä yritysjohtajat pitää saada vastuuseen mahdollisista vääristä merkinnöistä työvuorolistoihin. Hoivakodeissa ei aina ole ollut työssä sitä määrää henkilökuntaa kuin oli viranomaisille ilmoitettu.

Suurimmat voitot terveys- ja hoivapalvelujen yksityistämisestä on kerännyt Attendon hoivajohtaja Pertti Karjalainen. Hän sai terveyspalvelujen privatisointiaallon pioneereihin kuuluneen MedOne-yhtiön omistajana kymmeniä miljoonia euroja aliverotettua myyntivoittotuloa, kun yhtiöstä ensin myytiin puolikas sijoitusyhtiö Sponsorille ja sitten toinen puolikas MedOnen kilpakumppanille Attendolle, johon MedOne fuusioitiin.

Kaikkiaan ovat Pertti Karjalaisen aliverotetut pääomatulot tähän mennessä olleet noin 50 miljoonaa euroa puhtaana käteen.

Pahan päivän varalle Karjalaisella on henkilökohtaisessa vararahastossa 14 prosenttia Attendon ruotsalaisen pääyhtiön osakkeista, pörssiarvoltaan noin 150 miljoonaa euroa. Lisäksi hän kuuluu viime vuonna pörssitetyn Attendon kilpailijan Suomen Terveystalon suurimpiin henkilöomistajiin yli 20 miljoonan euron sijoituksella.

Sellainen mies on huolehtinut Attendossa vanhusten hoivapalveluista supistamalla hoitohenkilökunnan minimiinsä, jotta yhtiön omistajille jäisi rahaa konsernin sisäisten veronvälttelylainojen korkojen maksuun ja ulkomaisten omistajiensa osinkoihin.

Marja Aarnio-Isohanni, joka joutui hoivatoiminnan laiminlyöntien johdosta eroamaan Esperi Caren toimitusjohtajan tehtävistä, on saanut yhtiön eri vaiheissa osakekaupoissa aliverotettua pääomatuloa noin 8 miljoonaa euroa. Hänen verotettavat vuosiansiosta ovat olleet viime vuosina puoli miljoonaa euroa, ja vararahastossaan hänellä on vielä  10 prosentin osuus Esperi Caren osakkeista. Niidenarvo ei enää viime viikkojen tapahtumien jälkeen ole entisensä.

 

Oma maa mansikka?

 

Palaan vielä siihen teemaan, että suuri osa Suomen taloudellisesta osakepääomasta on myyty vastoin kansallista etua – ja vieläpä alennusmyynnissä – ulkomaiseen omistukseen.

Suomessa kannattaa ulkomaisille yhtiöille jopa kullan kaivaminen, vaikka kansallislaulussa otetaan asiaan sellainen kanta, että on maamme köyhä ja siksi jää jos kultaa kaivan(n)et.

Suomi on tänään Euroopan suurin kullantuottajamaa, jossa kaikki puolen tusinaa kultakaivosta ovat ulkomaisessa omistuksessa.

Myös hopeaa louhii Suomessa vain ulkomainen yhtiö, ja ulkomaisissa käsissä ovat myös kaivokset, joista saa arvomalmeina nikkeliä, kuparia, sinkkiä, kobolttia, litiumia ja apatiittia.

Kukaan ei omista näitä maanpinnan alla olevia malmivaroja. Kun ne ovat ei-kenenkään omistuksessa, Suomen valtion tulisi kansallistaa nämä maaperän rikkaudet. Kansallistaminen on eri asia kuin sosialisointi. Siinä ei keneltäkään oteta mitään pois, mutta valtiolle otetaan demokraattisella päätöksellä se, mikä kuuluu Suomen valtiolle eikä Suomeen rantautuneille ulkomaisille sijoittajille.

Suomen valtiolle ja kunnille kuuluu myös vanhusten hoito- ja hoivapalvelujen järjestäminen. Sitä vaatimusta ei yksikään poliitikko pääse vaaleissa pakoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hyvä ja hyvin perusteltu kirjoitus Eskolta - jälleen kerran! Löytyykö vaalien jälkeen sellaisia poliitikkoja, jotka uskaltavat ryhtyä töihin nimen omaan kansallisten ja kansalaisten edun mukaisesti myös sote-alalla?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tavallaan saivartelu on taitolaji . Varsinkin jälkeenpäin hauskaa .

Onko vasemmisto , vihreät ja sdp tehnyt töitä sen asian eteenpäin viemiseksi jotta Suomalaiset yritykset ja yksityiset henkilöt taloudellisesti jaloilleen pääsisivät ???

Jotta jotain voisivat omistaa kotimaastaan .

Tätä se on kun ääliö poliitikot on lypsäviä lehmiä teurastaneet . Katse peiliin .

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Minä ymmärsin tekstin aivan toisinpäin eteenpäin katsovana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mainitsemasi kolme hoivayhtiötä maksoivat yhteisöveroa vuodelta 2017 yli 40 miljoonaa euroa. Omistamistaan kiinteistöistä kunnalle kiinteistöveroa tai kiinteistöjen vuokraa sekä rakentavat ja ylläpitävät kiinteistöjä.

Vuoden 2018 tilikaudelta yhteisövero noussee yli 60 milj euron. Julkinen toimija ei yhteisöveroja eikä kiinteistöveroja omasta toiminnastaan maksa ja useimmissa tapauksessa kunnat ovat päässeet eroon vanhenevasta kiinteistökannastaan.

On tietysti riidanalaista toimiiko yksityinen tai järjestö tehokkaammin ja halvemmalla kuin julkinen toimija. Minusta näyttää kuitenkin siltä, että kunnat ja kuntapoliitikot ovat todenneet yksityisen paremmaksi vaihtoehdoksi. Sanojesi mukaan kauppa käy kuumana ! Markkinatalous toimii !

Minä en kyllä yrityksiä ala tuomitsemaan niiden taloudenpidosta ja kaikkein vähiten niitä henkilöitä jotka ovat yrityksensa myyneet halukkaalle ostajalle !

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

On tapahtunut edistystä näiden hoito- ja hoivayhtiöiden käyttäytymisessä, jos ne ovat vapaaehtoisesti ruvenneet maksamaan yhteisöveroa eivätkä ole käyttäneet kaikkia ylijäämärahojaan osinkoihin ja korkojen maksuun.

Kun terveysalalla toimivat yritykset maksavat vapaaehtoisesti yhteisöveroa kassan pohjalle jääneitä euroista, Kataisen hallituksen 20 prosenttiin alentama yhteisövero ei kerro sitä, että yhtiöt joutuisivat maksamaan paljon suuremman yhteisöveron, jos ne näyttäisivät verottajalle todellisen voittonsa.

Suorastaan amatöörimäistä oman asian ajamista ovat yritysten "verojalanjäljet". Ne liittävät maksamiinsa veroihin myös arvonlisäveron, jota ne eivät maksa vaan vain keräävät ja tilittävät sen valtion puolesta valtion kassaan. Arvonlisävero ei ole yritysvero, eikä Ilkka Varsio sitä sellaiseksi esitäkään, mutta monissa yhtiössä alv-verojalanjälki esitetään yhtiön maksamana verona.

Osallistuminen yhteisöveron maksuun on tulos kansalaisvastarinnan onnistumisesta hoito- ja hoiva-alojen kullanvuolennan ohuiden siivujen vapaaehtoisina luovutuksina valtion ja kuntien verotuloihin toisin kuin ne tekivät ennen niihin kohdistuneita veronkiertopaljastuksia.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Muuten täyttä asiaa Seppäseltä, mutta nykyvasemmiston sokea piste on pakolaispolitiikka.

Onko mahdollista, että Esko Seppänen ei näe, että pakolaisväylää käytetään aivan avoimesti halvan työvoiman tuontikanavana suurpääoman tarpeisiin?

Liberaalioikeisto ja liberaalivasemmisto ovat saman globalisaatiosopan kokkeja eri mausteilla, saman rahan hyödyllisiä idiootteja.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Esko, "Suomen valtiolle ja kunnille kuuluu myös vanhusten hoito- ja hoivapalvelujen järjestäminen. Sitä vaatimusta ei yksikään poliitikko pääse vaaleissa pakoon."

Siis teroitetaan kynät terävämmiksi ja kysytään, missä vika, kun suomalainen henkilökunta tarvitsee ulkomaalaisen pääomistajan? Pääomistajan, joka kerää vain tuotot, ja toimarit, jotka vetävät hurjia palkkoja itselleen. Säästöt syntyvät sitten haamuhoitajista, vähäisestä ruuasta, säästeliäästä vaippojenvaihdosta ja poistetuista harrastetoiminnoista. Hyväksytäänkö me äänestäjät tämä ihan suosiolla?

Eikö kunnat osaa edes järjestää hoivapalveluita pienille joukoilleen omassa kylässä? Kysyn vain. Liekö laiskuutta vai ihan puhtaasti järjenpuutetta?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tähän ei apu löydy kokoomuksen ja keskustan halpatyövoimasta vaikka sitä sitra sijoittajan ja TE tston ,yksityisten sijoittajien toimesta puuhastellaan es.juuri sinne hoitoalalle .On koulutettu jo 2016 asti.Kielitaitoa opiskellaan siellä työn ohessa ja suomalaista kulttuuria.Onkohan sosiaali ja terveydenhoidon ala ihan oikea paikka sellaiseen,kun kieli on tärkeimpiä välineitä,työkalu! Laki jo sanoo senkin.

Sieltäkö se työvoima onkin otettu kun epäpätevistä puhutaan.On helppo johtaa kun ei työntekijäpuoli ymmärrä oikeuksiaan eikä tunne lakeja,on ammattitaidontonta ja firmojen itse tilaamaa omiin laittomiin tarkoituksiinsa.

Koulutusta sitra perustelee muiden sisäpiiriläistensä kanssa siten ,että suomeen otetut "pakolaiset" eivät kuluta veronmaksajien rahoja kun (jos)työllistyvät .Sijoittajille maksetaan kohtuullinen tuotto sitten kun pakolaiset on saatu sijoitettua ulkolaisten konsernien firmoihin suomessa.

Missä se säästö on,kun ei näitä tyyppejä ole tänne koskaan tarvittukkaan ja kun suomalaisia on työtä vaille 700 000 joista nuoria miehiä 100 000 HALLITUS ei tee mitään heidän työllistämisekseen!Mikä estää kouluttamasta suomenkielisiä ihmisiä?On jo kulttuuri sama ja kieli.

Kun hallitus kaavailee 690 euron palkkoja ja täyttä sos.turvaa suomeen tulevalle halpatyövoimalle,niin maksajina ovat veronmaksajat ja piste.Tämän koulutuksenkin maksaa veronmaksajat koska nämä tyypit on suomeen raijattu verorahoilla ja tuollaisten palkkojen lisäksi tarvitaan toimeentulotuki ja asumistuki.

Suomalaisen ,suomenkielisen ei tarvitse haaveilla edes siivooja duuneista ellei osaa suomea,pakkoruotsia ,englantikin on hyvä osata,kun taas halpatyövoima ei tarvitse mitään kielitaitoa(2012v. näin kehuivat kokoomuslaiset ja keskustan politikot)kun alkoi suomalaisten sos.turvaleikkaukset,sotaveteraanien rahojen leikkaukset ja rahan varaaminen mm.isis taistelijoiden traumaterapiaan kun palaavat suomeen .Hyvä kokoomus ja keskusta sekä jokainen puolue joka oli mukana näissä päätöksissä.

Ja miksi muuten suomenkielisen suomalaisen pitää osata siivota ruotsinkieleksi?Tai miksi suomenkielisessä kunnassa pitää pakkoruotsi olla vaatimuksena,kun 5 % vähemmistöä ei siellä edes ole vanhusten hoitopaikoissa?Varsinkin se,että suomenkieliset ovat heitä,joita koskevat kielitaitovaatimukset,ei muita.
Maahanmuuttajie ei tähän tarvitse sotkea.Yksikään näistä yli 32 000 miehestä ei ole sellainen,eikä yksikään joita kokoomus ja keskusta tilaavat suomeen näiden konsernien tarpeita varten orjatyömalliin ,ajamaan työntekijöiden oikeudet alas.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

"Minulle sopii, että heitä tulee myös Suomeen elämään tässä maassa tämän maan tavalla."

Tuo 'tämän maan tavalla' lähenee toiveajattelua viimeaikaisten tapahtumien valossa (Oulu, Helsinki). Tätä toiveajattelua on vielä runsain mitoin liikkeellä, vaikka sitä kumoavaa dataa on runsaasti saatavilla:

http://www.halla-aho.com/scripta/

https://www.suomenperusta.fi/

https://www.kansalainen.fi/bilettamista-alistamist...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vanhusten hoiva-asiaa ajankohtaisena alla:

"Asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista" (UEF)

https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2019/02/0...

---

Tuntuisi, että vanhuksen huonosta hoidosta tai hoivasta voi tehdä asiakasmaksun oikaisuvaatimuksen ihan yksittäinenkin hoitokodin tai kotipalvelun asiakas, jos hän ei saa mielestään rahoilleen vastinetta? Onko kellään kokemuksia asiaan?

---

Jotta asiat sujuisivat paremmin tulevaisuudessa:

"Hyvinvointioikeuden instituutin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi asiakas-ja potilaslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi, VIITE: STM Dnro(STM074:00/2018)"

http://www.uef.fi/documents/300201/0/HVO+lausunto+...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271038-42-maailma...

Siinä vasemmistolaisille pähkinää mietittäväksi kun veroja lisää haluavat kiristää .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset