Facebook Inc ja me kaksi miljardia

 

 

 

Olin luullut, että Facebook Inc. edustaa vapaata tiedonvälitystä ja sananvapautta eikä se harjoita ennakkosensuuria.

 

 

Yhtiön tehtävä on kyllä valvoa, ettei sen sivuilla julkaistuissa kirjoituksissa rikota lakia. Sananvapaus kuitenkin toteutuu vain, jos se ei poista ennalta muilla kuin laillisuusperusteilla sen sivustoon tarkoitettuja tekstejä.

 

 

Facebook poistaa.

 

 

Se murentaa sananvapautta algoritmeilla, jotka edustavat yrityksen omistajien tahtoa edetä kohti ennalta määriteltyä tavoitetta. Algoritmit ovat koneiden toimintaohjelmia, joihin sidottuja palveluja Facebook antaa ilmaiseksi kuluttajien käyttöön. Ne, jotka operoivat mainoksilla, maksavat Facebookin sivustojen ylläpitokulut ja liiketoiminnasta syntyvät miljardien eurojen ja dollareiden voitot.

 

 

Facebookin algoritmien valvonnasta vastaavat koneet, jotka voivat venyttää ja vedättää koko parin miljardin asiakkaan letkaa epämääräiseen suuntaan ja poispäin sananvapaudesta. Kun Facebook sanoo, että sen algoritmit suosivat perheenjäsenten ja ”kavereiden” päivityksiä yrityssivujen ja mainosten sijaan, se linjaus ei vaikuta uskottavalta. Voiton maksimointi kuulostaa tälle pörssiyhtiölle ominaisemmalta toiminnalta.

 

 

Sain sattumalta näytteen Facebookin algoritmeista, kun (minulle tuntematon) fb-kaverini siteerasi laajasti minun sivuilleni lähettämässään linkissä kirjoitustani vuodelta 2017. Siinä käsittelin EU:n rahapolitikkaa, sen keskuspankin liikkeelle laskemaa sähköistä bittirahaa (joka korvasi tarpeen painaa vastaava määrä paperirahaa) ja yhdessä pankki- ja muun finanssituotekaupan toimitsijoiden kanssa odottelemaamme pörssiromahdusta.

 

Kun otin kotisivuillani kantaa näihin vanhoihin mutta edelleen tuoreisiin asioihin, jouduin suuriin vaikeuksiin Facebookin algoritmikoneen kanssa. Joku ulkopuolinen toimija joka tapauksessa häiritsi ensin vastaukseni kirjoittamista, ja kun en sitä itse lopettanut, se lopetti. Ruudulleni ilmestyi pienin kirjaimin pariksi sekunniksi tämäntapainen lause: ”Ei pidä ennustaa, koska se perustuu arvaukseen”. Vuoden 2017 kirjoitukseni on poistettu kaverini sivuilta, ja hänen minun sivuilleni lisäämä linkitys on myös poistettu.

 

 

Jos Facebookin algoritmin mukaan yhtiö ei päästä sivuilleen ennustuksia, koska ”ne perustuvat arvaukseen”, se on huono peruste kirjoitusten ennakkosensuroinnille – ja saattaa olla riippuvainen ennustuksen tekijästä ja laadusta.

 

 

Facebookin omiin kohtalonkysymyksiin kuuluu sen vähittäinen muuttuminen Yhdysvaltojen salaisen hybridi- ja kybersotakoneen palvelimeksi.

 

 

Yhteistyön houkuttimena ja pakottimena amerikkalaiset käyttävät maan kauppakomission kasvokirjalle asettamaa 3-5 miljardin dollarin sakonuhkaa, jolla Facebookia syyllistetään tiedonkäytön ja lähdesuojan väärinkäytöksistä. Se on iso asia kasvokirjan toiminnalle Yhdysvalloissa, jossa 39 prosenttia väestöstä lukee päivittäin fb-sivujensa postauksia.

 

 

Facebook-yhteys on 214 miljoonalla yhdysvaltalaisella.

 

 

Toisaalla Facebook valmistelee valtioista riippumattoman kryptorahan eli siis oman yritysrahan käyttöönottoa uuden kaupallisen toimintansa maksuvälineeksi.

 

 

Me kaksi miljardia konsernin asiakasta emme voi luottaa Facebookin algoritmeihin.

 

 

On tullut aika tutkia perusteellisesti yhtiön toimintatavat Suomessa!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu