eskoseppanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Äänestysikäraja

Vie mummosi ja vaarisi verkkoon

Osallistuin keskiviikkona Riihimäen nuorisovaltuuston järjestämään vaalipaneeliin Riihimäen Lasimuseolla. Paneelissa keskusteltiin muun muassa äänestysikärajan laskemisesta nuorten osallistamiseksi. Panelistit olivat kokolailla yhtä mieltä siitä, että äänestysikärajan voisi laskea kuuteentoista ikävuoteen, mutta ehdolle asettumisen ikärajana on hyvä pitää täysi-ikäisyyttä juridistenkin seikkojen vuoksi.

Äänestysikäraja alas ja verot valtion maksettaviksi!

Puoluesihteerit on kutsuttu koolle pohtimaan äänestysikärajan laskemista 16 vuoteen.

Kaikki peruskoulun läpäisseet ovat tulleet valistetuiksi poliittisen järjestelmämme rakenteesta yhteiskuntaopin kurssilla. Tällä perusteella voisi ajatella, että henkilö on lunastanut itselleen äänioikeuden.

Missä on nuoren paikka demokratiassa?

Antiikin ateenalaiset olivat hienoja miehiä. Kehittelivät demokratian meidän iloksemme – ja riesaksemme. Koska valta herättää aina intohimoja, myös nuorten tulo vallanmarkkinoille ja lautakuntapöytiin jakaa vahvasti mielipiteitä.

Vuodet vierivät, äänestäjät vaihtuvat

"Oon halunnut äänestää sua 15-vuotiaasta saakka!"
"Ai? Kuinka vanha sä nyt sitten olet?"
"Kahdeksantoista!"

Kamala eka kerta

Eka kerta jännittää varmasti kaikkia. Kaikki on uutta ja erilaista. Tietää kyllä mitä pitäisi tehdä, mutta ei ole aivan varma, että miten se käytännössä oikeasti tapahtuu. Kevään eurovaalit ovat monelle eka kerta: ensimmäinen kerta, kun saa äänestää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä