eskoseppanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Fossiiliset polttoaineet

Hiiltä ja vetyä, (menovettä), saa ilmasta ja vedestä

Helpotusta on tulossa autoilijoiden painajaisiin siitä että erilaisista fossiliperäisistä, maasta kaivetuista tai maasta pumpatuista hiiltä ja vetyä sisältävistä aineista valmistetuilla nesteillä käyvistä liikennöintivälineistä on luovuttava ja siirryttävä mahdollisesti töpselisähköllä ladattavien ja akulla toimivien liikennevälineiden käyttöön.

Hiilidioksidi nousee ilmakehässä - yli puolet luonnollista alkuperää

Hiilidioksidipitoisuus nousee vielä, mutta fossiilisten polttoaineiden osalta ei enää kovinkaan kauaa. Luonnollisen lämpenemisen seurauksena hiiltä kertyy yli puolet lisää ilmakehään. Suunta tietenkin vaihtuu mikäli maapallon meret alkavat viilentyä. Käänne ei tapahdu välittömästi, koska meret ovat lämmenneet ja luovuttavat hiilidioksidia ilmakehään vielä senkin jälkeen kun on viilenemistä havaittu.

Yritystukiremontti nyt

Suomessa jaetaan yritystukia laskutavasta riippuen 3-4 miljardia euroa vuodessa.

Suoraa tukea jaetaan noin miljardin euron verran ja verotukea, eli saamatta jäänyttä tai kompensoitua veroa loput.

Fossiiliset polttoaineet alas 2040 mennessä - ratkaisuina tuuli- ja ydinvoima

Wärtsilä julkaisin tänään erinomaisen kirjan tuulivoiman energiapotentiaalista. Tuulivoiman kustannukset ovat tulleet alas kovaa vauhtia ja kehitys näyttäisi jatkuvan. Markkinaehtoisen tuulivoiman rakentamiseen Suomessa on paljon mahdollisuuksia. Voi hyvin olla, että tuulivoima tulee olemaan jatkossa aina ydinvoimaakin edullisempaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näiden välille pitäisi luoda vastakkainasettelua. Todellinen vihollinen on fossiiliset polttoaineet ja niitä vastaan tarvitaan sekä tuulivoimaa, että ydinvoimaa.

EU-tutkimus: kaasu ja diesel yhtä pahoja ilmastolle

 Eurooppalainen järjestö nimeltä European Federation for Transport and Environment (T&E) eli vapaasti suomennettuna ”Euroopan kuljetuksen ja ympäristön keskusjärjestö” on julkaissut tutkimuksen nimeltä ”CNG and LNG for vehicles and ships - the facts” eli suomennettuna ”Ajoneuvojen ja laivojen CNG ja LNG – tosiasiat”. Vielä selvennöksenä mainittakoon, että CNG tulee sanoista ”Compressed Natural Gas” eli ”Paineistettu maakaasu” ja LNG tulee sanoista ”Liquefied Natural Gas”

Energiewende todistaa: Ilmastotaistelua ei voiteta ilman ydinvoimaa

IPCC:n julkaisema ilmastoraportti aiheutti jälleen paljon parran pärinää ja erityisesti poliitikoille tarjoutui oiva tilaisuus kertoa, kuinka huolestuneita ovat ilmastosta ja ympäristöstä. Kivihiilen kiellolle laulettiin kilpaa rajoituksia, samoin muille fossiilisille polttoaineille, mikä on tietysti sinällään hienoa. Mutta ainakaan edustamassani insinöörimaailmassa pelkkien kauniiden ajatusten julistaminen ei vielä riitä kovin pitkälle, vaan tavoitteen esittäjältä yleensä vaaditaan myös realistiset keinot saavuttaa asetetut tavoitteet.

Meidän hiilisyntimme

Tämä blogi on oikeastaan kuvitettu komenttini JP Lehdon blogiin. Sinnehän kirjoitin:

Siinähän on sellaista historian syntien sovitusjuttuakin, että kun mm. Iso-Britannia on polttanut kivihiiltä isosti, pitää hiilenpoltossa jälkeenjääneiden saada ottaa kiinni. Luulisin, ettei tämä historian tasoitus kuitenkaan koske Suomea, jossa junatkin kulkivat haloilla ja metsät ja suot sitoivat hiiltä ilmasta. Niitä ei lasketa, vaan Suomen historia aloitetaan jostain vuodesta 1990.

Ilmastokamppailu on vietävä uusiin puihin

Vielä 10 000 vuotta sitten maapallo näkyi avaruuteen nykyistä vehreämpänä. Luonnonmetsät peittivät 48 prosenttia maapallon maapinnasta. Vehreä kasvusto eli biomassa koostuu valtaosin puiden rungoista, oksista, lehdistä ja juurista. Alkuainehiiltä niissä oli kaikkiaan 850 miljardia tonnia. Ilmakehässä oli alkuainehiiltä 550 miljardia tonnia. 

Miksi Fortum hamuaa suurempaa Uniper -yhtiötä?

Media kävi Fortumin kimppuun vedoten muun muassa siihen, ettei Uniperin nykyinen johto ymmärrä 1], mitä Fortum näkee Uniper' ssä! On tietenkin selvää, että nykyinen Uniper johto sanoo näin, koska saanevat oston toteuduttua potkut – ovat vain tiellä seuraavissa liiketoimintamuutoksissa!

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005384133.html -

Uusiutuvat ongelmat

Fossiilisesta energiasta on päästävä eroon - sen myöntää nykyään konservatiivisempikin teollisuuspamppu. Asennemuutoksesta huolimatta keskustelu tuotantomuodoista silti muistuttaa edelleen asemasotaa. Uusiutuvien puolesta tai niitä vastaan ammutaan kovilla ja kriittisiä pohdiskelijoita ammutaan molemmista poteroista. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä