eskoseppanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työeläkerahastojen riittävyys

Lisääntykää ja täyttäkää maa tai …

 

Tiedotusvälineet kertoivat eilenkin, että jos suomalaiset eivät lisäänny niin eläkkeenmaksajia ei ole tulevaisuudessa tarpeeksi ja eläkkeitä joudutaan leikkaamaan ja maahanmuuttoa pitää lisätä huomattavasti.

https://yle.fi/uutiset/3-10601253

Nyt Kärkkäisen Veikko on vihainen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi tiistaina esittämään, että eduskunta hylkäisi kansalaisaloitteen työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi. Näin eduskunta lähes varmasti myös myöhemmin päättää.

Vaikka lopputulos oli tämmöisenä odotettavissakin, esityksen antaminen miltei ”huitaisemalla” suututtaa. Kaikessa uskottiin asiantuntijoita, joilla lähes kaikilla oli oma lehmä ojassa, sidoksia eläkevakuutusyhtiöihin tai muuhun työeläkejärjestelmän toimijaan.

Hyvästit turvatuille eläkevuosille

Olemme tottuneet pitämään yhden miehen – Teivo Pentikäisen – luomaa suomalaista työeläkejärjestelmää lähes yhtä kestävänä kuin allamme olevaa peruskalliota. Taloustilanteen muutos ajaa kuitenkin eläkerahastot kriisiin maailmanlaajuisesti, ja muutokset koettelevat Suomea erityisen rajusti. Siksi joudumme varautumaan sarjaan ilmoituksia eläkemaksujen korotuksista, eläkeikien noususta ja  eläkkeensaajien etuuksien leikkauksista.

Ongelman kehittyminen

Asiassa on todella jotakin hämärää

 

Parhaillaan näyttää olevan nousemassa pieni sukupolvien sota. Nuoret syyttävät eläkeikäisiä populismista ja väittävät heidän yrittävän syödä leivän nuoren ikäluokan suusta. Kaiken syynä katsotaan olevan eläkeläisten aivan oikeutettu vaatimus työeläkeindeksin muuttamiseksi.

Asiassa on hämärää se, että samoihin laskelmiin nojautuen päädytään aivan erilaisiin lopputuloksiin. Kuka sitten on oikeassa ja kuka väärässä?  Kuka onkaan lopulta populisti ja miksi? Olisiko kaiken pohjalla halu päästä hallinnoimaan BILJOONAN EURON eläkerahastoja?

Oikeudenmukainen ratkaisu eläkekriisiin - rahastot sileäksi

Olen maksanut eläkemaksuja koko työssäoloaikani, 23 vuotiaaseen saakka maksut eivät edes kerryttäneet eläkettä, mutta siitä eteenpäin eläke on sentään karttunut. Ikäpyramidin (liitteenä) ollessa sen näköinen kuin se on, pidän kuitenkin epätodennäköisenä että pääsen eläkesäästöistäni ikinä nauttimaan. Tästä näkökulmasta käynnissä oleva eläkekeskustelu on aika raadollista - 33 vuotiaan näkökulmasta on aika sama syövätkö eläkerahastot tyhjäksi nykyiset eläkeläiset, seuraavat vai sitä seuraavat.

Suuri eläkepuhallus?

Neutraalin Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kirjoittaa Talouselämässä (27.2.) häkellyttävän poliittisen puheenvuoron kätkeytyen asiantuntijan kaapuun. Hän on valinnut puolensa siinä eturistiriidassa, joka vallitsee eläkerahastoja paisuttavien ja eläkesäästöjään peräävien välillä. Muutama huomio:

Nälkäinen susi?

”Senioriliike – nälkäinen susi lampaiden vaatteissa eläkevarantojen äärellä.”  Näin syyttävät Akavan opiskelijat ja STTK-opiskelijat allekirjoittaneen johtamaa Senioriliikettä ja tekemäämme kansalaisaloitetta: kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591.  Puheenjohtajien Henna Hirvosen ja Emma Koskimaan syytekirjelmä on julkaistu www.sttk.fi/uutishuone palstalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä